apelacioni sud foto Aleksandar Roknićfoto Aleksandar Roknić

Odbrana bivših funkcionera Resora državne bezbednosti koji su prvostepeno osuđeni zbog ubistva novinara Slavka Ćuruvije, danas je pred Apelacionim sudom u Beogradu obrazlagala žalbe.

Kako je preneo N1, advokat Vladimir Marinkov, branilac Radomira Markovića, nekadašnjeg načelnika RDB-a je od drugostepenog veća tražio da otvori glavni pretres i preinači prvostepenu presudu. Marinkov je zatražio oslobađajuću presudu za svog klijenta, napominjući da je prvostepeni postupak sadržao bitne povrede postupka koje „neminovno ukazuju na nezakonitost presude“.

Marinkov se, kao i zamenik tužioca za organizovani kriminal dan ranije, osvrnuo na prekoračenje optužnice od strane suda, precizirajući da se N.N. lice kao neposredni izvršilac nikada nije spominjalo tokom sudskog postupka.

Stevan Protić, branilac Miroslava Kuraka koji je u bekstvu i sudi mu se u odsustvu je rekao da je osuđujuća presuda doneta „u inat zdravoj pameti“. On je istakao da tužilaštvo nije predstavilo nijedan dokaz da je njegov klijent pucao u Slavka Ćuruviju, predlažući da drugostepeno veće Kuraka oslobodi krivice.

Odgovarajući na žalbu tužilaštva, advokatica Zora Dobričanin Nikodinović koja zastupa Milana Radonjića i Ratka Romića je naglasila da se njeni klijenti brane od „optužnice, presude, medijskih spinova i raznih političkih pritisaka“. Ona je naglasila da je postupajući zamenik tužioca i dalje uporan da unosi u „nove činjenice u izmišljeni scenario“.

Podsetimo, tužilac Mandić je tražio od Apelacionog suda da otvori glavni pretres, preinači pretres i osudi okrivljene na maksimalne zatvorske kazne od 40 godina.

Radomir Marković, nekadašnji načelnik RDB-a i Milan Radonjić, načelnik Beogradskog centra RDB-a prvostepeno su osuđeni na 30 godina zatvora. Ratko Romić, nekadašnji glavni obaveštajni inspektor Drugog odeljenja RDB-a, kao i Miroslav Kurak, njegov prijatelj, osuđeni su na 20 godina. Novinar Slavko Ćuruvija ubijen je 11. aprila 1999. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari