Nastavljene blokade puteva kod Čačka i Lučana koje su zaustavile izgradnju auto-puta 1Foto: Shutterstock/Roman023_photography

Blokade magistralnog i regionalnog puta kod Čačka i Lučana nastavljene su i danas, čime su nezadovoljni meštani sela Pakovraće, Lisice i Negrišori zaustavili izgradnju deonice auto-puta Preljina-Požega.

Meštani sela Pakovraće kod Čačka šesti dan za redom blokiraju magistralni put za vozila izvođača radova na izgradnji auto-puta, dok ostala vozila propuštaju i 26. dan blokiraju firmu „Cemprom“ za proizvodnju betona koji se koristi za izgradnju tog puta.

Meštani Pakovraća su rekli agenciji Beta da će blokade magistralnog puta i firme za proizvodnju betona trajati dok im ne bude isplaćena zemlja koja im je oduzeta za izgradnju auto-puta i da i dalje „čekaju odgovor“ od vlade Srbije i direktora Javnog preduzeća (JP) „Putevi Srbije“ Zorana Drobnjaka sa kojim su pre tri dana razgovarali o zahtevima.

Drobnjak je posetio nezadovoljne meštane Pakovraća drugi dan blokade magistralnog puta i obećao da će se založiti u vladi Srbije da im se isplati oduzeta zemlja po presudi opštinskog suda, odnosno da „Putevi“ odustanu od žalbe pred višim sudom na presuđenu cenu, čime bi se sudski procesi, koji traju više od dve godine, okončali.

Opštinski sud je presudio da se meštanima Pakovraća zemlja, koja im je oduzeta za izgradnju auto-puta, isplati po ceni od 1.200 do 1.400 dinara po kvadratnom metru, na šta su JP „Putevi“ uložili žalbu višem sudu.

Prema rečima meštana, prvobitna cena koja im je ponuđena za kvadratni metar oduzete zemlje bila je od 30 do 200 dinara, zbog čega su se oni žalili.

Meštani Pakovraća i dalje blokiraju firmu „Cemprom“ za proizvodnju betona koji se koristi za izgradnju auto-puta, a blokadu su počeli pre 24 dana jer su i pored toga što im nije isplaćena oduzeta imovina dobili rešenja o rušenju 10 kuća koje se nalaze na trasi auto-puta i prinudno iseljenje nekoliko porodica koje su ostale da žive u tim kućama.

Prema njihovim rečima, protest su proširili na blokadu magistralnog puta zato što im se posle 20 dana blokade firme „Cemprom“ niko od nadležnih nije obratio.

Izgradnja deonice auto-puta Preljina-Požega zaustavljena je i kod sela Lisice i Negrišori blokadom reginalnog puta Čačak-Lučani, koju su pre 16 dana počeli meštani tih sela zahtevajući sanaciju lokalnih puteva koji su „uništeni“ prilikom izgradnje auto-puta.

I meštani tih sela zaustavljaju samo kamione i druga vozila koja učestvuju u izgradnji auto-puta, dok ostala vozila propuštaju.

Meštani sela Lisice i Negrišori kod Lučana ne dozvoljavaju nastavak izgradnje auto-puta dok ne budu sanirane rupe na njihovim lokalnim putevima, zbog kojih im se kvare kola i otežano putuju do susednih gradova u kojima mnogi od njih rade.

Meštani dva lučanska sela se žale i na veliku količnu prašine koja im je oštetila kuće, voćnjake i povrtanjake i zbog koje njihova dece celo leto ne mogu da izađu iz kuća.

Posle sedam dana blokade meštani Lisica i Negrišora dobili su ponudu od nadležnih da se rupe na lokalnim putevima, koji su upropašćeni radovima na izgradnji deonice auto-puta, saniraju popunjavanjem lomljenim asfaltom, što su meštani odbili.

Oni ističu da sanacija lomljenim asfaltom nije trajno rešenje i da bi takav asfalt opet brzo popucao prolaskom teških kamiona koji prevoze materijal za izgradnju auto-puta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.