Nastavljeno bezakonje u OŠ "Jevrem Obrenović" 1Foto: TV Šabac

Školski odbor OŠ „Jevrem Obrenović“ održao je hitnu vanrednu sednicu, na kom se, iako po zakonu obavezni, v. d. direktora Svetlana Stanković, istaknuta aktivistkinja SNS i odbornica u Skupštini grada Šapca, kao ni sekretar škole, nisu pojavili.

Školski odbor, iako je tražio informacije, nije dobio odgovor na brojna pitanja: kako je v. d. direktora prijavljena u PIO fond i kako je deponovala potpis u Trezoru?

Zašto Školskom odboru nisu dostavljene žalbe zaposlenih?

Šta je, u ponovnoj inspekciji, kontrolisala inspektorka Biljana Marković, koja je smenila prethodnu direktorku i zašto je ovaj nadzor pod velom tajne?

Šta je bio razlog kontrole gradske prosvetne inspektorke iz Sektora za inspekcijske poslove Ministarstva prosvete?

Kako se navodi ovim se nastavlja bezakonje koje sprovodi Ministarstvo prosvete nad ovom školom.

Nakon izjave ministra Šarčevića da je bivša direktorka Jelena Jevrić oštetila budžet za sedam miliona dinara, Jevrić je najavila tužbu za klevetu.

Nakon protesta kolega i roditelja dece, koji jedno vreme nisu decu puštali u školu nakon njene smene i postavljanja v. d. direktora Svetlane Stanković, Jelena Jevrić kaže da je nastava normalizovana.

U osnovi svega jeste to što je ministar prosvete, kako ona kaže, doneo nezakonito rešenje, koje se zasniva na nezakonitom inspekcijskom nadzoru.

– Tome je prethodio još jedan nezakonit stručno-pedagoški nadzor, dok je njemu prethodilo nezakonito postupanje bivše direktorke, koja je bila direktorka 16 godina pre mene, a ministar je doneo rešenje na osnovu zapisnika koji je sačinila prosvetna inspektorka. Inspektorka je pogrešno navela članove zakona, zlonamerno utvrdila podatke, koji ne odgovaraju postojećem stanju u školi. Onda dobijete zapisnik koji ima 18 kucanih strana i ministra koji donese rešenje u roku od pet dana od donošenja tog zapisnika. Inače, vanredna inspekcija mora da se najavi, a nakon zapisnika, nadzirani subjekat ima pravo na primedbe. Ja sam ih poslala, a inspektorka je odgovorila, tako što je poslala na adresu druge škole u Šapcu, kaže Jelena Jevrić. Ona je, inače, o zloupotrebama prethodne direktorke obavestila Ministarstvo, ali ono nije reagovalo.

Stručnost i uspeh

Bivša direktorka Jelena Jevrić bila je đak generacije, nosilac Vukove diplome, a fakultet je završila sa prosekom većim od devet. Autorka je udžbenika iz istorije. Tokom njenog mandata ova škola sa oko hiljadu učenika beležila je vredne uspehe, i jedna je od najboljih ne samo u Šapcu nego i na nivou Srbije. V. d. direktora Svetlana Stanković, kako su to objavile „Podrinske“, imala je samo jednu peticu u osnovnoj školi, i pritom vrlo dobro vladanje u petom i šestom razredu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari