Suđenje svrgnutom egipatskom predsedniku Hosniju Mubaraku nastavljeno je juče, posle tromesečne pauze zbog njegove bolesti.

Mubarak se tereti za saučesništvo u ubistvu više od 800 demonstranata tokom antivladinih protesta u januaru i februaru. Ukoliko bude proglašen krivim, mogla bi da mu bude izrečena smrtna kazna. Bivši predsednik je od hapšenja bio u bolnicama, a lekari i advokati kažu da ima oboljenje srca.

Mubarak i njegova dva sina koji su u zatvoru, terete se i za korupciju. Jučerašnje ročište trajalo je nekoliko sati, a sudija je nastavak zakazao za 2. januar. Odbrana je sudu, kao dokaz Mubarakove nevinosti, podnela zahtev za razmatranje slučajeva nasilja i ubijanja demonstranata posle svrgavanja njegovog režima. Mubarakovo suđenje počelo je avgusta. Ranija ročišta ometali su sukobi između tužilaštva i odbrane. U septembru, maršal Husein Tantavi, vođa egipatskog vojnog saveta koji je preuzeo vlast svedočio je bez prisustva medija. Mnogi Egipćani veruju da bi Tantavi – koji je 20 godina bio ministar odbrane Mubarakovog režima – mogao da odgovori da li je svrgnuti predsednik naredio ubijanje demonstranta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari