Nastavljeno suđenje za tešku nesreću u Nišu 1Niš Foto: FoNet/Kostadin Kamenov

U Osnovnom sudu u Nišu danas je nastavljeno suđenje Nemanji S. (19) iz Beograda koji je optužen da je 4. januara ove godine, upravljajući velikom brzinom „audijem A 6 kvarto“, izazvao tešku saobraćajnu nesreću u kojoj su smrtno stradali pešaci na trotoaru Andrej P. (12) i Dejan I. (48).

Ovaj slučaj izazvao je veliku pažnju javnosti, naročito u Nišu, gde su danima organizovani građanski protesti.

Danas je saslušana komisija veštaka iz oblasti neurologije koja je veštačila zrelost i uračunljivost optuženog, koji je, inače, na jednom od prethodnih suđenja kazao da se “ne seća” samog trenutka nesreće i dodao da je počelo da mu se „bistri“ pred očima nekoliko sekundi posle nje.

Radovan Karadžić, predstavnik komisije veštaka neurologa, koje je angažovao Zavod za sudsku medicine, kojem je povereno veštačenje, kazao da su pregledi Nemanje S. bili detaljni i utvrdili “fiziološki nalaz koji je u granicama normale, očekivanog sa životnom dobi okrivljenog”.

On je precizirao da su neurološki pregledi i rezultati magnetne rezonance i EAG-a ukazali da se “ovakav nalaz ni na koji način ne može dovesti u vezu sa tegobama koje je navodno okrivljeni imao u momentu odigravanja kritičnog događaja”.

Veštakinja Mirjana Živković za oblast neurologije je dodala da je insistirala na detaljnoj anamnezi i različitim dijagnostičkim metodama, a da se one pokazale da su “svi nalazi bili uredni”, zbog čega smatra da u trenutku udesa “nije bilo organskih poremećaja koji bi doveli do akcidenta za koji je Nemanja S. optužen”.

– Okrivljeni je sve vreme opisivao šta mu se dešavalo, što znači da je bio svestan jer je mogao da rekonstruiše događaj- rekla je ona.

U optužnom predlogu, koji je Osnovno javno tužilaštvo podnelo 2. marta, Nemanja S. se tereti za teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja, za koje je predviđena kazna zatvora do osam godina, a OJT je zahtevalo da se optuženom izrekne maksimalnu kaznu.

Nemanja S. se tereti da je 4. januara oko 21 sat na Bulevaru Medijana automobilom koji se kretao brzinom većom od dozvoljene izleteo na trotoar i udario dvojicu prolaznika, od kojih je dečak preminuo na licu mesta, a 48-godišnji muškarac u bolnici.

Na dosadašnjem suđenju su se čule različite procene brzine kretanja “audija” u trenutku nesreće, u zavisnosti od toga da li su ih iznosili stručni savetnici optuženog ili oštećenih, a kretale su se od 108 do 152 kilometara na čas. U tom delu grada dozvoljena brzina je 60 kilometara na sat.

Optuženi je na prošlom pretresu je potvrdio da je do nesreće došlo, ali je negirao krivicu. Na samom početku izjavio je saučešće porodicama poginulih i zamolio ih za oproštaj, dodajući da su „sve tri porodice oštećene“.

– Znam da sam u jednom trenutku započeo obilaženje vozila sa bezbednog rastojanja. Kada sam bio pored vozila, učinilo mi se kao da je ono krenulo ka meni u levu stranu, kao da će da me udari. Uplašio sam se, bio sam u šoku. Zatim sam sa obe ruke stisnuo volan i spustio glavu. Moguće je da sam u tom trenutku dao gas da bih izbegao saobraćajnu nezgodu, ali to ne mogu da tvrdim. Nakon toga osetio sam grčenje u mišićima vrata i tela i jednostavno sam počeo da gubim orijentaciju u prostoru. Osetio sam kao neki šum u uhu i predmeti su počeli da mi beže pred očima- kazao je.

Osnovni javni tužilac je tada ocenio da je nasilnička vožnja jedan od glavnih uzroka nesreće, dok su zastupnici porodica poginulih zahtevali promenu kvalifikacije krivičnog dela, koja bi omogućila izricanje veće kazne, do 12 godina zatvora. Advokati optuženog su ocenili da je predistraga trajala kratko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari