Nastavnici o merama za štednje energije: Nije valjda da verujete svojim očima, a ne Zorani? 1Foto: Dopis Ministarstva energetike

Bura nezadovoljstva među prosvetnim radnicima nakon jučerašnje izjave ministarke rudarstva i energetike Zorane Mihajlović da ministarstvo na čijem je čelu nije naložilo da se smanji temperatura grejanja u školama i vrtićima.

„Ne, nego su direktori škola spontano u istom trenutku došli na ideju da naprave plan smanjenja potrošnje za 15 odsto i da svakog 15. u mesecu šalju izveštaje o realizaciji plana. Pa mislim, ako je i od Minhauzena, mnogo je“, glasi jedan od komentara u Fejsbuk grupama koje okupljaju prosvetne radnike.

Nastavnici dele dopis koji je preko Ministarstva prosvete stigao na adresu škola i predškolskih ustanova u kojem jasno piše da, između ostalog, u javnim ustanovama treba da se smanji potrošnja električne i toplotne energije za 15 odsto u odnosu na isti period 2021/ 22, i tako što „objekti/prostorije koji se zagrevaju/dogrevaju mogu u prostorijama imati temperatu od najviše 20 stepeni C, sa izuzetkom bolnica“.

Mihajlović je, podsetimo, demantovala „pojedine medijske navode“ o tome da će školama biti naloženo da temperatura u učionicama bude 20 stepeni, rekavši da se preporuke Ministarstva ne odnose na škole, vrtiće i bolnice.

Da su ustanove socijalne zaštite, vrtići i škole izuzeti od smanjenja grejanja piše u dokumentu koji je objavljen na sajtu Ministarstva rudarstva i energetike, ali se ove ustanove ne pominju u identičnom dopisu koji su dobile predškolske ustanove i škole.

Danasu je, podsetimo, potvrđeno u Ministarstvu prosvete da pomenuti dopis kolega iz energetike nisu menjali, već su ga samo prosledili.

Da su ga prethodno uporedili sa Pravilnikom o bližim uslovima za osnivanje i početak rada i obavljanje delatnosti predškolske ustanove, mogli su da pročitaju da „temperatura prostorija za decu do dve godine iznosi minimalno 22 °C“.

Cela priča aktuelizovana je u medijima nakon što su roditelji čija deca idu u vrtiće u okviru Predškolske ustanove „Čika Jova Zmaj“ na Voždovcu preko vaspitača dobili odluku rukovodstva te ustanove da, između ostalog, temperaturu u svojim vrtićima bude najviše 20 stepeni Celzijusa.

Reagujući na navode ministarke Mihajlović, nastavnici poručuju da „postoji dokaz u vidu“, da im je „jasno naloženo da naprave plan ušteda“, da „u dopisu piše da su izuzete samo bolnice kada je reč o održavanju temperature“, a jedna profesorka je upitala: „Nije valjda da verujete svojim očima, a ne Zorani?“.

Danas se oglasilo i Ministarstvo prosvete pozdravljajući „odluku Ministarstva rudarstva i energetike da škole i predškolske ustanove budu izuzete iz plana ušteda energije“, ali je nejasno da li su obrazovno-vaspitne ustanove izuzete od štednje u celini ili samo u delu koji se tiče pomenute temperature u prostorijama.

Odgovor nadležnih čekamo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari