U vrtićima na Voždovcu štede i više nego što smeju: Grejanje na 20 stepeni iako u jaslicama ne sme ispod 22 1Ilustracija BETAPHOTO-DRAGAN-GOJIC-

Poštujući preporuku Ministarstva energetike da se na zimu štedi električna energija, rukovodstvo predškolske ustanove Čika Jova Zmaj sa Voždovca donelo je odluku da, između ostalog, temperaturu u svojim vrtićima smanji na 20 stepeni Celzijusa iako je Pravilnikom predviđeno da u sobama gde borave deca mlađa od dve godine ta temperatura ne sme da padne ispod 22 stepena.

U dopisu Ministarstvu, koji je potpisala direktorka PU sa Voždovca, navodi se da su u petak na sastanku donete mere štednje kojih svi zaposleni moraju da se pridržavaju.

Onaj ko u PU Čika Jova Zmaj rukovodi centralnim grejanjem zadužen je, kako se navodi, da u svim objektima gde je grejanje na struju, podesi kotlove na dostizanje temperature najviše na 20 stepeni.

“Kotlovi će se gasiti svakodnevno nakon radnog vremena kao i vikendom i neradnim danima, takođe, smanjuje se upotreba dogrevnih tela ukoliko je postignuta temperatura iznad navedenih 20 stepeni Celzijusa”, ističe se u dopisu PU Ministarstvu.

Međutim, Pravilnikom o bližim uslovima za osnivanje, početak rada i obavljanje delatnosti predškolske ustanove, propisano je da normalan rad ustanove u zimskim i hladnim danima uopšte, zahteva održavanje potrebne temperature, naročito u sobama za decu, a ta temperatura iznosi bar 22 stepena za prostorije u kojima borave deca do dve godine starosti.

“Higijenska norma temperature u prostorijama za pravilnu fiziološku funkciju organizma i rad iznosi minimalno 22 stepena za decu do dve godine i minimalno 20 stepeni za decu od dve do sedam godina”, ističe se u ovom Pravilniku.

Osim toga, predviđeno je i da zagrevanje prostorija mora biti ravnomerno, da grejna tela moraju biti bezbedna i na odgovarajući način zaštićena da bi se omogućila bezbednost dece u prostoru.

Rukovodstvo PU Čika Jova Zmaj i Sekretarijat Grada Beograda pitali smo da li su upoznati sa tim da predložena mera štednje nije u skladu sa Pravilnikom, ali nismo dobili odgovor.

Predsednica Sindikata zaposlenih u predškolskim ustanova Bosiljka Jovanović za Danas kaže da će oni reagovati i poslati dopis nadležnim ministarstvima tražeći da se vrtići izuzmu od mera štednje, koje su poslate svima.

„Predškolske ustanove godinama štede struju i učimo decu kako treba da se štedi. Pola tih mera štednje koje su oni naložili mi već sprovodimo“, ističe Jovanović.

Ona napominje da su u Sindiaktu čuli da je predviđena nabavka uređaja za merenje temperature, te se pita ako se štedi zašto se novac troši na to.

Ona kaže da je tačno da je po Pravilniku predviđeno da deca do dve godine moraju da borave u prostorijama u kojima je 22 stepena i da se oni koji rade u jaslenim grupama žale da pultovi za presvlačenje dece budu hladni.

Jovanović napominje da je PU Voždovac samo jedna od 189 PU u Srbiji koja je dobila dopis o merama štednje, tako da za njih nista nije drugačije nego za ostale.

Ona kaže da se u dopisu koji su PU dobile navodi da temeperatura u prostorijama može biti najviše 20 stepeni, i da su od toga izuzete samo bolnice.

U preporukama Ministarstva energetike, međutim, navodi se, između ostalog, da su svi dužni da obezbede da objekti, odnosno prostorije koje se zagrevaju ili dogrevaju imaju temperaturu najviše do 20 stepeni, sa izuzetkom bolnica, ustanova socijalne zaštite, vrtića i škola.

 

Urednica portala Bebac Jasmina Mihnjak kaže da ovako nešto svakako ne bi smelo da se događa i da inspekcija ne bi smela da to dozvoli.

“Postoje jasna pravila i treba da se poštuju. Ali to odavno nije važno našoj državi. Isto je i leti, kada ugreje i kada je u sobama pretoplo, a klime ne rade dobro. Naša preporuka državi je da izađu i kažu da se zatvaraju škole i vrtići, ne znam šta drugo da kažem”, napominje Mihnjak.

Kako će još vrtići štedeti struju

Među predloženim merama štednje u PU Čika Jova Zmaj je i ograničen rad reflektora u dvorištima vrtića i jaslica, gašenje svetla u prostorijama nakon radnog vremena, kao i vođenje računa o upotrebi bojlera.
Štampanje dokumenata će se svesti na minimum, navodi se u dopisu PU, koja je napomenula i u kojoj meri i u kojim objektima su svetiljke zamenjene led svetlima.

https://www.danas.rs/vesti/ekonomija/gasite-svetla-kuvajte-u-ekspres-loncu-napunite-ves-masinu-ministarstvo-donelo-spisak-preporuka-za-stednju-struje/

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari