Nastavnicima veće plate za 4.343 dinara 1Foto: BETAPHOTO/ SAŠA ĐORĐEVIĆ

Uz najavljenu povišicu od sedam odsto u narednoj godini, početna plata nastavnika sa sedmim stepenom stručne spreme (bez minulog rada) iznosiće 66.394 dinara.

Uvećanje u odnosu na trenutnu zaradu je 4.343 dinara, odnosno nešto više od 2.000 po delu plate. Taman za ulje – slikovito objašnjava Dušan Kokot, predsednik Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Vojvodine (NSPRV), koliko će para dobiti najveći broj zaposlenih u prosveti.

Ukoliko je nastavnik i razredni starešina njegova zarada će biti dodatno uvećana za četiri odsto, odnosno za 2.655 dinara.

Identično je i dodatno uvećanje za 10 godina staža (0,4 odsto po godini), te bi zaposleni sa sedmim stepenom, starešinstvom i 10 godina staža mesečno primao nešto preko 71.000 dinara.

Kada je reč o zaposlenima sa šestim stepenom stručnosti, njihove plate će biti veće za 3.731 dinar i iznosiće 57.040 dinara, precizira Kokot.

On međutim napominje da će rast minimalne zarade za 9,4  odsto od 1. januara, dodatno narušiti raspon zarada u obrazovanju.

Kokot kaže da to, ipak, neće uticati da nove kategorije zaposlenih „padnu“ na minimalac, ali ukazuje da se takvom mogućem scenariju približavaju svi koji imaju koeficijent preko 10.

– Neće biti novih kategorija na minimalcu. Granica minimalne zarade se pomerila na 9,65, a takvih zaposlenih nema. Oni koji su i do sada bili na minimalcu tu i ostaju, a zaposleni sa višim koeficijentima se primiču granici – ističe Kokot za Danas.

Na pitanje koliko smo daleko od ispunjenja zahteva koji NSPRV već dugo traži – da plata treba da bude proizvod osnovice i koeficijenta i da se ukine nezakonita korekcija do minimalca, Kokot odgovara da sindikat na čijem je čelu insistira na zakonitosti, te se to ne može smatrati zahtevom.

– Zakonom je definisano da je zarada zaposlenog proizvod osnovice i pripadajućeg koeficijenta. Najniži koeficijent ima fizički radnik i on iznosi 5,99. Kada to pomnožimo sa osnovicom dobijemo nepunih 23.000 dinara. Tako ugovorena zarada predstavlja tek dve trećine minimalne zarade (minimalac u mesecu sa 23 radna dana iznosiće 37.024 dinara). Tada država nezakonito koriguje, jer je nezakonito i ugovorila zaradu, te taj zaposleni dobije minimalac, ali su svi drugi koeficijenti i rasponi među njima narušeni. Kada bi fizički radnik zaradio minimalac,  nastavnik sa sedmim stepenom stručne spreme bi imao platu preko 100.000 dinara. To zakon kaže, a ne NSPRV – napominje Kokot.

Upitan da prokomentariše zahtev drugih sindikata obrazovanja da plate u prosveti budu povećane za 15 odsto, Kokot smatra da je on u suprotnosti sa osnovim sindikalnim načelom koje glasi: nema pregovora o poštovanju zakona. Kokot kaže i da ne očekuje protest prosvetnih radnika u narednom periodu.

– Naprosto, sindikalne centrale su pale na testu vremena. Za tako nešto, a da bi bilo uspešno, potrebna je nova energija, a nju trek treba da stvorimo. To je prioritet i  pretpostavka daljeg delovanja – ističe Kokot.

S druge strane, iz nekoliko gradskih sindikata koji pripadaju Savezu samostalnih sindikata Srbije, najavlju za četvrtak 4. novembar protest ispred Vlade Srbije.

Sindikat uprave Srbije, Sindikat obrazovanja Srbije, Sindikat kulture Srbije i Sindikat zaposlenih u naučno istraživačkoj delatnosti okupiće se u 11 časova na Trgu Nikole Pašića.

Posle obraćanja sindikalnih predstavnika, planirana je šetnja do sedišta Vlade, gde će biti istaknuti zahtevi i inicijativa za započinjanje socijalnog dijaloga o poboljšanju materijalnog i socijalnog položaja zaposlenih u pomenutim delatnostima.

Predsednica Sindikata obrazovanja Srbije Valentina Ilić kaže za Danas da država ne mari za zahteve koje je taj sindikat izneo i podseća da su ih predočili Ministarstvu prosvete još krajem avgusta.

– Ministarstvo je na poslednjem sastanku okupilo predstavnike sindikata prosvetnih radnika da bi najavilo raspisivanje konkursa za 2.500 ljudi, ali to je ono sa čim smo krenuli pre tri godine. Nadležni pričaju o povećanju stope privrednog rasta, a u javnom sektoru će, od čistačica do ljudi koji rade u finansijama sa šestim stepenom stručnosti, svi biti na minimalcu. Protest organizujemo kako bismo izrazili nezadovoljstvo što sindikati nisu uključeni u planiranje budžeta za narednu godinu. Sindikati obrazovanja moraju nešto da urade po pitanju plata jer imamo najniže zarade u regionu – kaže Ilić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari