Nataša Sredenović: Svake godine oboli još 300 ljudi od multiple skleroze 1Foto: Pixabay/Colin Behrens

Mostovi u Beogradu i fontana na Slaviji danas će biti osvetljeni u narandžastoj boji kako bi se obeležio Međunarodni dan borbe protiv multiple skleroze, koji se svake godine obeležava 30. maja, izjavila je FoNetu Nataša Sredenović iz MS platforme Srbije.

Kako je objasnila, multiple skleroza je imunski posredovana bolest centralnog nervnog sistema, kod koje dolazi do reakcije sopstvenog imunog sistema i nastavlja usmereno ka mijelinskom omotaču nervnih ćelija, a prisutni su i drugi, manje vidljivi, simptomi, što omogućava normalno prenošenje impulsa duž nerava.

Prema njenim rečima, posledice su oštećenja koja dovode do simptoma, koji mogu varirati od osobe do osobe, a u najčešće simptome se ubrajaju: zamagljen vid, duple slike, utrnulost pojedinih delova tela, slabost pri hodu, nestabilnost, ali prisutni i manje vidljivi simptomi kao što je zamor.

Osim akutnih napada tzv. relapsa, prisutne su degenerativne promene koje se odvijaju i kada bolest miruje, rekla je Sretenović.

„Naš ogranak MS Platforma Smederevo će održati tribinu na temu multiple skleroze, gde će biti prikazan fim sa obolelima od te bolesi iz Smedereva, dodela zahvalnica neurolozima Zdravstvenog centra ‘Sv.Luka’ iz Smedereva i zaslužnim građanima kao i premijerki Ani Brnabić, koja je i zaslužna za boljitak u lečenju MS“, istakla je ona.

U Srbiji prema podacima „Atlasa multiple skleroze“ iz 2020. godine, u Srbiji ima 11.972 obolela, predočila je Sretenović i dodala da, prema slobodnoj proceni, svake godine oboli još 300 ljudi, dok je broj obolelih u svetu 2,8 miliona.

„Kroz niz aktivnosti, medijsku prisutnost i saradnju sa državnim institucijama, proteklih godina smo uspeli da utičemo na vidljivost ovog problema, pa je tako 2020. godine povećan broj lekova na pozitivnoj listi i udvostručen broj pacijenata koji se leče“.

Ipak, kako je naglasila, veoma je nezahvalno govoriti o napretku u neurologiji i različitim terapijskim opcijama, kada se u Srbiji leči samo oko 2.500 od 12.000 osoba, zbog čega je neophodno insistirati na daljem povećanju broja pacijenata koji će primati terapiju i ostvariti pravo na zdravlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari