Brodovi Grupe 2 Stalnih pomorskih snaga NATO-a u Mediteranu (SNMG2), pod komandom američkog kontraadmirala Majkla R. Gruthauzena, uplovili su juče u Boku Kotorsku.
U zvaničnu trodnevnu posetu oružanim snagama Crne Gore stigla su četiri ratna broda iz sastava SNMG2. Admirala Gruthauzena su na gradskoj rivi Pine dočekali zamenik načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore, viceadmiral Dragan Samardžić, i komandant Mornarice Crne Gore, kapetan bojnog broda Rajko Bulatović sa saradnicima.

Brodovi Grupe 2 Stalnih pomorskih snaga NATO-a u Mediteranu (SNMG2), pod komandom američkog kontraadmirala Majkla R. Gruthauzena, uplovili su juče u Boku Kotorsku.
U zvaničnu trodnevnu posetu oružanim snagama Crne Gore stigla su četiri ratna broda iz sastava SNMG2. Admirala Gruthauzena su na gradskoj rivi Pine dočekali zamenik načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore, viceadmiral Dragan Samardžić, i komandant Mornarice Crne Gore, kapetan bojnog broda Rajko Bulatović sa saradnicima. Dočeku su prisustvovali i italijanski vojni ataše u Beogradu, general Luđio Bata, i otpravnik poslova ambasade Grčke u Crnoj Gori Nikolaos Kajmenakis. Samardžić je rekao da će s komandom grupe NATO brodova koji su uplovili u Boku razmeniti iskustva o tome kako funkcioniše plovni sastav ratnih brodova iz raznih zemalja i načine na koji bi Mornarica Crne Gore mogla doprineti operaciji „Aktivni napor“. „To se prvenstveno odnosi na razmenu podataka našeg obalskog sistema osmatranja i javljanja s NATO komandom u Napulju, s kojom je u toku rad na instaliranju zajedničkog sistema za nadzor mora na crnogorskoj obali“, rekao je Samardžić.
Akcija „Aktivni napor“ koju NATO sprovodi na Mediteranu, usmerena je na suzbijanje međunarodnog terorizma i zaštite pomorskog saobraćaja. „Svesni smo da je potrebna pomoć svih država u regionu Mediterana da bi se održala bezbednost linija pomorske komunikacije i trgovine“, rekao je admiral Gruthauzen.
Posade NATO brodova obići će kulturno istorijske znamenitosti Boke i učestvovati na sportskim takmičenjima sa pripadnicima Mornarice Crne Gore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari