U dva bombaška napada koja su juče u jutarnjim časovima potresla Kandahar, grad na jugu Avganistana koji je svojevremeno bio talibansko uporište i koji talibani pokušavaju da povrate, poginulo je devetoro ljudi, među kojima ima petoro dece, dok je 26 ranjeno.

U saopštenju predsednika Hamida Karzaija se navodi da se „na meti neprijatelja Avganistana – koji su daleko od privrženosti islamskim principima – nalaze civili, pa i deca“. U međuvremenu, list Vašington post je javio da su u toku tajni preliminarni pregovori talibana i vlasti u Kabulu sa ciljem da se završi rat u Avganistanu, da nekoliko predstavnika talibana uđe u vladu i da međunarodne trupe odu iz zemlje. Avganistanski i arapski izvori na koje se list poziva izrazili su uverenje da je ovo prvi put da predstavnici talibana imaju potpuno ovlašćenje da govore u ime Kvete Šure, organizacije avganistanskih talibana sa sedištem u Pakistanu, i njenog vođe Mule Mohamada Omara.

Danas se navršava devet godina od početka rata u Avganistanu. Strahujući da bi njegovi zapadni saveznici mogli da ga napuste, Karzai je počeo da priprema svoju zemlju za povlačenje međunarodnih trupa tako što je unapredio svoje odnose sa susednim Pakistanom i uspostavio kontakte sa pobunjenicima zainteresovanim za pomirenje. Analitičari ocenjuju da je deveta godišnjica rata u Avganistanu odlučujuća.

Podrška za rat opada. Holandija je prva država koja je povukla svoje trupe iz zemlje. Za njima su se povukli i Kanađani.

– NATO je ovde i bori se protiv terorizma, a navršava se deveta godišnjica od početka rata i još nema rezultata – rekao je Karzai.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari