U Pragu je juče počela međunarodna konferencija o protivraketnoj odbrani pozivom generalnog sekretara NATO-a Japa de Hop Shefera Rusiji da se angažuje zajedno s tim vojnim savezom i SAD u antiraketnom štitu u Evropi. Na skupu na temu „Protivraketna odbrana nakon samita NATO-a u Bukureštu: evropske i američke perspektive“ učestvuje, pored generalnog sekretara NATO-a, dvadesetak visokih predstavnika zemalja EU, SAD i Izraela.

U Pragu je juče počela međunarodna konferencija o protivraketnoj odbrani pozivom generalnog sekretara NATO-a Japa de Hop Shefera Rusiji da se angažuje zajedno s tim vojnim savezom i SAD u antiraketnom štitu u Evropi. Na skupu na temu „Protivraketna odbrana nakon samita NATO-a u Bukureštu: evropske i američke perspektive“ učestvuje, pored generalnog sekretara NATO-a, dvadesetak visokih predstavnika zemalja EU, SAD i Izraela. Glavna tema konferencije je doprinos eventualne buduće evropske baze američkog antiraketnog štita – radara u Češkoj i raketa presretača u Poljskoj, za bezbednosnu arhitekturu cele Alijanse. Jap de Hop Shefer ocenio je na otvaranju skupa da se posle samita NATO-a početkom aprila u Bukureštu pitanje antiraketnog štita pomerilo sa da li ga uopšte graditi na pitanje kako uključiti američki štit u budući sistem protivraketne odbrane cele Alijanse. Shefer je upozorio da NATO ne može više u svetu u kojem je u porastu fanatizam ruku pod ruku sa novim tehnologijama da se zadovolji imidžom „efikasnog vatrogasca“ koji gasi požare i sukobe kada izbiju. „U sutrašnjem nesigurnom svetu jednostavno ne možemo da sedimo i čekamo dok se pretnje ne pojave“, kazao je generalni sekretar NATO.
„U Bukureštu smo otišli korak dalje i istražujemo mogućnosti povezivanja antiraketnih sistema SAD, NATO-a i Rusije. Pre ili kasnije, Rusija će shvatiti da ni ona nije imuna na tuđe balističke rakete“, istakao je Jap de Hop Shefer. Generalni sekretar NATO-a izrazio je uverenje da će u kratkom roku, kada te pretnje uvidi Rusija, revidirati svoju strategiju u prihvatiti ponudu NATO-a da zajedno gradi sistem protivraketne odbrane. Češki premijer Miroslav Topolanek je, otvarajući skup, istakao da pretnje širenja nuklearnog oružja u rukama neodgovornih pojedinaca i država jednako ugrožavaju Rusiju kao i ceo transatlantski prostor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari