Naučnica rado viđena u prorežimskim televizijama: Ko je Mina Zirojević, nova pomoćnica ministra prosvete? 1FOTO: Printscreen youtube

Dok se još uvek čeka i formalna potvrda da će nova minstarka prosvete biti Slavica Đukić Dejanović, popunjavanje njenog tima je već u toku.

Kako je Danas izvestio, za novu pomoćnicu ministra izabrana je Mina Zirojević. Ona će biti zadužena za Sektor za međunarodnu saradnju i evropske integracije. Njen prethodnik na ovoj poziciji, Aleksandar Jović, ostaje pomoćnik ministra, ali će ubuduće davati savete iz domena visokog obrazovanja.

Mina Zirojević je poznato lice svima koji dan počinju ili završavaju uz prorežimske televizije. Kadra da komentariše širok spektar tema, rado je viđena na Pinku, Hepiju, Kuriru, Tanjugu…Govorila je o svemu od ekoloških protesta, dinamike unutar EU, Jasenovcu, ratu u Ukrajini..

U poslednje vreme, međutim, najčešće je u javnosti istupala kao član Saveta roditelja Osnovne šlole “Vladislav Ribnikar”.

Mina Zirojević je poslednjih deset godina provela u Institutu za uporedno pravo, gde je dogurala do statusa više naučne saradnice.

U ovu naučnu ustanovu došla je iz Instituta za međunarodnu politiku i privredu.

Tokom 2006. godine bila je politički savetnik u Ambasadi Srbije u Belgiji i Luksemburgu, kao i koordinator ekspertskog tima za pravna pitanja Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Diplomirala je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, a magistrirala na univerzitetu La Sapienza u Rimu. Titulu doktora nauka stekla je na beogradskom Fakultetu političkih nauka na temu „Terorizam kao nekonvencionalna pretnja bezbednosti u savremenom svetu“. Do sada je, kako se navodi na internet stranici Instituta za uporedno pravo, objavila preko 100 naučnih članaka u zemlji i inostranstvu.

“Ono čime se konkretno bavim su terorizam i ljudska prava, pre svega ženska i dečija prava. Potom terorizam i mediji, kao i moderna shvatanja terorizma uključujući sajber napade. To što sam žensko u ovom poslu je i pozitivna i negativna stvar. Pošto ste retki svi vas zapamte i pozivaju, a baš zato što ste retki uvek morate da budete bolji od drugih”, kazala je u intervjuu za portal ona.rs, opisujući svoja profesionalna interesovanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari