Naučnici i profesori uputili apel Skupštini, traže moratorijum na iskopavanje litijuma i bora 1foto: Stefana Savić

Više desetina naučnika i profesora potpisalo je apel Skupštini Srbije da odmah, pre izbora najavljenih za početak aprile, uvede moratorijum na istraživanje i rudarenje bora i litijuma u Srbiji, saopštio je predstavnik pokreta „Kreni – promeni“ Savo Manojlović.

„Rodoljubivi građani su na brojnim javnim protestima širom Srbije glasno prihvatili zaključke naučne konferencije održane u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti (SANU). Rudarenje bora i litijuma opasno bi zagadilo prirodu i ugrozilo nas i naše potomke“, navodi se u apelu.

Naučnici i stručnjaci u apelu su naglasili da podržavaju kolege akademike i sugrađane i da zahtevaju od poslanika Skupštine Srbije da postupite „u narodnom interesu, a ne u interesu inostranih kompanija“.

„Pre nego što raspišete vanredne skupštinske izbore, zabranite zakonom istraživanje i rudarenje bora i litijuma u celoj Srbiji. Novim zakonom ćete ispraviti brojne greške državnih organa u vezi izdavanja dozvola za istraživanje i moguće rudarenje“, dodali su oni.

Istakli su će poslanici hitnim zakonom podržati obećanja najviših zvaničnika da rudarska kompanija Rio tinto neće smeti da rudari u Jadru, ali i na drugim lokacijama u Srbiji.

Apel su potpisali profesori i naučnici: Nenad M. Kostić, Vladimir Stevanović, Bogdan Šolaja, Dragana Đorđević, Sanja Sakan, Aleksandra Mihajlidi Zelić, Željko Čupić, Dejan Opsenica, Vladimir Đurđević, Mirjana Anđelković Lukić, Uroš Anđelković, Vladimir Đorić, Slavica Ražić, Srđan Bojović, Lidija Matija, Maja Gruden, Slobodan Milutinović, Nataša Jović-Jovičić, Nataša Božić, Biljana Dojnov, Miroslav Novaković, Milica Popović, Jasna Džunuzović, Jagoš Raičević, Danijela Vidaković, Danica Županski, Vladimir Obradović, Ivana Tošić, Ratko Ristić, Miomir Kostić, Nedžad Hadžiefendić, Ljubiša Ignjatović, Tamara Saksida, Biljana Stojković, Ljiljana Tomović, Aleksandar Ćorac, Gordana Tomović, Marjan Niketić, Lidija Đokić i Vladimir Depolo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari