Lobistička grupa Ekson mobil ponudila je po 10.000 američkih dolara naučnicima i ekonomistima, novac koji je obezbedila jedna od najvećih naftnih kompanija, ne bi li se minirao izveštaj o klimatskim promenama Međuvladinog panela UN o klimatskim promenama koji je objavljen juče u Parizu.

Lobistička grupa Ekson mobil ponudila je po 10.000 američkih dolara naučnicima i ekonomistima, novac koji je obezbedila jedna od najvećih naftnih kompanija, ne bi li se minirao izveštaj o klimatskim promenama Međuvladinog panela UN o klimatskim promenama koji je objavljen juče u Parizu. U pismima naučnicima i ekonomistima koje je poslao Američki institut za inicijative, istraživački centar koji je blisko povezan sa Bušovom administracijom, a čiji je osnivač Ekson mobil, ponuđen je novac za članke koji bi istakli mane izveštaja Međuvladinog panela UN za klimatske promene (IPCC). Takođe, ponuđen je novac i za putne i druge troškove.

Poziv svetskih lidera na brzu reakciju

Pariz – Mračan izgled novog izveštaja o klimatskim promenama odjeknuo je kod svetskih lidera i čovečanstva kao znak da treba prihvatiti realnost i delovati u skladu sa situacijom. „Mi smo na istorijskom đubrištvu, odakle nema povratka“, izjavio je francuski predsednik Žak Širak koji je pozvao na ekonomsku i političku revoluciju za spas planete. „Dok su klimatske promene brze kao zec, svetski političari se kreću kao puževi. Ili ćemo ubrzati tempo ili ćemo se suočiti sa katastrofom“, izjavio je italijanski ministar za životnu sredinu Alfonso Pekoraro Skanio. Južnoafrički ministar za životnu sredinu Martinius van Šalkvik izjavio je da bi neuspeh u daljim akcijama bio „neodrživ“. Njegov indonežanski kolega izjavio je da je neophodno načiniti „drastične korake“ kako bi se sprečio ubrzan rast temperature. Račmat Vitelar je prognozirao da će 2.000 od ukupno 18.000 ostrva u Indoneziji progutati more tokom naredne tri decenije zbog klimatskih faktora koje je izazvao čovek. „Zemlje u razvoju moraju se obavezati da će smanjiti emisiju štetnih gasova od 40 do 60 odsto. Mi Indonežani moramo ustati protiv paljenja naših šuma i bolje nadgledati našu industriju“, dodao je Vitelar. AP

Izveštaj UN napisali su međunarodni stručnjaci i široko je viđen kao najiscrpniji naučni izveštaj o klimatskim promenama. Izveštaj će podupreti međunarodne pregovore o smanjenju emisije štetnih gasova, sledeći sporazum iz Kjota, kojim se ograničava emisija štetnih gasova. Prvi period koji obuhvata Protokol iz Kjota ističe 2012, a veliki svetski emiteri gasova koji izazivaju efekat staklene bašte, SAD, Kina i Indija, nisu postupile prema dogovoru iz Kjota. SAD su se 2001. povukle iz Protokola iz Kjota uz obrazloženje da su odredbe tog dokumenta ekonomska „ludačka košulja“, i da to stavlja u nefer položaj zemlje u razvoju.
Američki institut za inicijative je primio više od 1.6 miliona dolara od Ekson Mobila, dok je više od 20 ljudi zaposlenih u institutu radilo kao konslutanti u Bušovoj administraciji. Li Rejmond, bivši šef Ekson Mobila, zamenik je predsednika upravnog odbora Američkog instituta za inicijative. Pisma, koja su upućena naučnicima u Velikoj Britaniji, SAD i drugim zemljama napadaju panel UN zbog „otpora prema razumljivim kritikama, neslaganja i sklonosti da izvode zaključke koji ne podržavaju analitičari“. Takođe, u pismu se traži izveštaj koji koncizno istražuje ograničenja koja donose klimatske promene.
Naučnici su opisali ovaj potez kao pokušaj da se baci sumnja na „nadmoćan naučni dokaz“ o globalnom zagrevanju. „Ovo je beznadežan pokušaj organizacija koje žele da izobliče naučne dokaze zarad svojih političkih ciljeva“, izjavio je Dejvid Viner iz odseka za klimatska istraživanja na Univerzitetu Istočne Anglie. „Proces IPCC je verovatno najpotpuniji i najotvoreniji poduhvat preduzet u nekoj disciplini. Ovi navodi narušavaju poverenje javnosti u naučnu zajednicu i sposobnost vlada da rade u skladu sa naučnim savetima“, dodao je on.
Pismo je uputio Kenet Grin, naučnik u Američkom institutu za inicijative, koji je potvrdio da se organizacija obratila naučnicima, ekonomistima i političkim analitičarima da pišu članke za nezavisnu raspravu kako bi naglasili i snagu i slabosti izveštaja IPCC.
U izveštaju IPCC kaže se da je ljudska aktivnost gotovo 90 odsto odgovorna za globalno zagrevanje i da će se prosečne temperature vazduha u ovom veku povećati sa 1.5 na 5.8 stepeni Celzijusovih, u zavisnosti od emisije štetnih gasova.Jučerašnji izveštaj IPC je prvi od četiri ovogodišnja, koliko je planirano. U izveštaju se navodi da će nivo svetskih mora porasti najverovatnije između 18 i 59 centimetara do 2100, i verovatno će doći do značajnijeg otapanja glečera na Grenlandu i Antarktiku. „Najnoviji izveštaj IPC daje dokaze da je ljudska aktivnost dovela do drastičnih klimatskih promena. Ističe vreme za smanjenje emisije gasova koji izazivaju efekat staklene bašte“, rekla je šef Međunarodnog instituta za okolinu i razvoj Kamila Tulmin.
IPC, grupa koja okuplja 2.500 naučnika iz više od 130 zemalja, upozorila je na pojavu još obilnijih kiša, otapanje glečera, suše, talase vrućine i podizanje nivoa mora. U izveštaju se navodi da je verovatnoća od preko 90 posto da je korišćenje fosilnog goriva u poslednjih 50 godina glavni uzrok fenomena globalnog zagrevanja. U tekstu se navodi da je vidljiva lepeza znakova klimatskih promena, od suša u Australiji, do rekordno visokih januarskih temperatura u Evropi.
Zvaničnici UN poručili su da se nadaju da će izveštaj dovesti do hitnih akcija vlada, sa vladom SAD na čelu, i kompanija da učine daleko više u smanjenju emisije gasova koji proizvode efekat staklene bašte, a koji nastaju sagorevanjem fosilnog goriva u termoelektranama, fabrikama i kolima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari