Tradicionalni naučno-stručni skup sa međunarodnim učešćem pod nazivom Ekološka istina EKOIST ‘09, sedamnaesti put biće održan od 31. maja do 3. juna u Kladovu. Učesnici će kako se najavljuje, baviti prirodnim vrednostima i njihovom zaštitom, i to kroz više oblasti.

Tako će tehnološka strana zaštite biti sagledana kroz ekološko inženjerstvo, sanaciju i rekultivaciju degradiranih površina, reciklažu sekundarnih sirovina i otpada, kao i upravljanje otpadom.

U centru pažnje će, naravno, biti zaštita i očuvanje prirodnih vrednosti, uz osvrt na vodosnabdevanje i zaštitu voda, održivi razvoj i energetsku efikasnost. Društveni aspekt biće obrađen kroz radove koji se bave urbanom ekologijom, ekološkim menadžmentom, odnosom lokalne samouprave prema zaštiti životne sredine, kao i relacijijom ekologija-etika-ekološko vaspitanje i NVO. Preventivna medicina na ovom naučno – stručnom skupu biće zastupljena temama koje obrađuju vodu, vazduh, hranu i mikrobe, socio-ekonomske aspekte zdravlja i uticaj faktora životne sredine na zdravlje ljudi. Planirane su i posebne sesije za naučnoistraživačke projekte i naučni podmladak.

Organizator EKOIST je Tehnički fakultet u Boru, a suorganizatori zaječarski Zavod za javno zdravlje Timok i Društvo mladih istraživača u Boru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari