Navodno zaposlio rođake i prijatelje, a dekan tvrdi da je sve čisto 1

Nekoliko profesora Fakulteta veterinarske medicine optužilo je dekana Fakulteta veterinarske medicine Univerziteta u Beogradu Vlada Teodorovića za nepotizam i zapošljavanje više od 60 osoba, sa kojima je navodno u rodbinskoj ili prijateljskoj vezi.

Dekan Vlado Teodorović za Danas odbacuje ove tvrdnje i navodi da je Ministarstvo rada uputilo inspekciju na teren i utvrdilo da optužbe nisu tačne.

U pismu koje je potpisano kao Grupa zabrinutih profesora FVM, stoji da je dekan preko veze zaposlio oko 60 osoba kao radnike nastavnog i nenastavnog osoblja, od kojih su neki njegovi bliski rođaci, kumovi, prijatelji. Dekan Teodorović kaže da list Danas nije jedini koji dobio pomenuto pismo, već i Ministarstvo rada koje je poslalo inspektora rada, koji nije pronašao nepravilnosti. On smatra da su optužbe upućene zbog izbora za dekana FVM-a.

U pismu profesora se između ostalog navodi da je „pored dekanskog Teodorović okupirao i šefovsko mesto na Katedri na kojoj inače radi. Na istom spratu na kojem radi, zaposlio je i svoju stariju ćerku, kao asistenta kod svog prodekana, na Katedri za ekonomiku i statistiku. „Na deset koraka unapred, u zvanje šefa katedre, unapredio je svoju bivšu ženu. Na istoj katedri gde šefuje, Teodorović je kao asistenta zaposlio i venčanu kumicu svoje kćeri. U njegovoj „privatnoj kući, zvanoj FVM, Vlado Teodorović zaposlio je i svog šuraka, rođenog brata svoje aktuelne supruge, koga je udomio na radnom mestu fakultetskog šofera. Da napravi pravu domaćinsku atmosferu, nije štedeo, pa je na FVM za svog mandata zaposlio i svoju venčanu kumicu, na mestu spremačice“, navodi se u pismu, „a dobru prijateljicu svoje supruge zaposlio je kao saradnicu na svojoj katedri, mada je bilo studenata sa zavidnim prosekom koje je mogao da zaposli“.

S druge strane, dekan Teodorović kaže da je na osnovu dokumentacije, koju je pregledao inspektor Inspekcije rada, utvrđeno da zaposleni nisu primljeni bez konkursa i da svi imaju ugovore o radu, da nisu u pitanju ni kumovi, ni ćerke, ni sinovi.

– Inspektorka za rad koja je izašla ovde mogla je odmah da se uveri da tvrdnje nisu istinite, jer je u anonimnom pismu napisano da nema pravilnika o raspodeli dohotka, pare se dele onako, pa se ispostavilo, što se može uočiti na sajtu, da pravilnika ima. Nema pravilnika o sistematizaciji, na posao se prima ko god hoće, isto je navedeno u pismu, i tu se ispostavilo da ima. Isto su naveli da smo mi državna firma i da primamo preko broja, a mi smo od Ministarstva dobili maksimalno 250 dozvoljenih mesta za zapošljavanje, a zaposlili 239, zato što smo domaćini, pa smo ostavili još 11 praznih mesta, da ako Ministarstvo bude smanjivalo broj zaposlenih, niko ne ostane bez posla – kaže dekan FVM-a. On dodaje da je u pitanju političko pismo, koje je bilo upereno protiv njega zbog nedavno održanih izbora za dekana FVM-a.

– Koliko je jaka grupa i da li uopšte postoji ja ne znam, ali je bilo tajno glasanje za dekana i svako je mogao da napiše šta je hteo, a niko nije glasao protiv, ističe Teodorović.

Na sajtu FVM-a može da se stekne uvid u zaposleno osoblje. Većina navedenih lica nastavnog osoblja u anonimnom pismu jesu zaposleni na FVM-u, i na sajtu fakulteta mogu se naći njihovi profesionalni podaci, ali ne i to da li su i sa kim u srodstvu.

Optužbe i zbog konkursa

Grupa zabrinutih profesora FVM-a ističe i da je od početka mandata 2012. godine dekan zaposlio 18 ljudi, nenastavnog osoblja, bez raspisivanja konkursa. „Ovi radnici su primljeni prvo na određeno da bi posle 12 meseci bili primljeni za stalno. Radnici koje dekan Teodorović dovede su njegovi rođaci, kumovi, komšije i kućni prijatelji, koji najčešće nemaju stručnu spremu za radno mesto na kome su zaposleni“ – tvrde izvori. Oni su zapitali kako to da ga niko nije do sada nije sankcionisao s obzirom da je većina ovih radnika primljena posle donošenja Uredbe o zabrani zapošljavanja u javnom sektoru. Pored svojih rođaka, kako tvrde izvori, dekan je zaposlio i rođake profesora FVM, i da ostali sa FVM-a ćute jer im je dekan obećao razne ustupke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari