NDNV: Nedopustivi pritisci na novinara Živkovića 1Foto: N1

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) osudilo je pritisak policijskog pukovnika i bivšeg načelnika Policijske uprave Pančevo Igora Arsića na novinara i glavnog i odgovornog urednika sajta Pančevo Si Ti Nenada Živkovića i udruženje građana Građanska akcija Pančevo – osnivača tog medija, saopšteno je danas iz tog društva.

Arsić je podneo privatnu tužbu protiv Živkovića i izvršne direktorke Građanske akcije Pančevo Ljiljane Spasić zbog navodne povrede prava na dostojanstvo, čast i ugled, kao i prava na privatnost, zbog satiričnog teksta (izmišljenog intervjua) objavljenog na portalu Pančevo Si Ti „Pukovnik Arsić: Najbolji tip policajca je tajni policajac!“.

NDNV upozorava predstavnike institucija da takvi pritisci predstavljaju direktan atak na slobodu izražavanja, profesionalna rad novinara i slobodu medija generalno.

Državni funkcioneri ne moraju imati smisla za humor, niti razumeti satiru, ali su u obavezi da poštuju zakone koji im nalažu da posao obavljaju u skladu sa propisima, transparentno i u javnom interesu.

Takođe, da njihov rad u svakom trenutku podleže kontroli javnosti, kojoj novinarstvo i služi.

Posebno je opasno kada takvi prtisci na novinare dolaze iz institucija koje bi prve morale neposredno da ih štite, s obzirom da je ova profesija u Srbiji ozbiljno ugrožena od različitih opskurnih pojedinaca i grupacija koje pokušavaju da preuzmu „pravdu u svoje ruke“, navode iz NDN i podsećaju da to nije prvi put da su medij Pančevo Si Ti i novinar Živković, kao i Građanska akcija Pančevo, izloženi tužbama, uvredama i pretnjama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari