NDNV i NUNS osudili pritiske na novinare i redakciju novosadskog portala 021 1Foto: Pixabay/ReadyElements

Nezavisna udruženja novinara Vojvodine i i Srbije NDNV i NUNS osudila su danas u odvojenim saopštenjima pritiske na novinare i redakciju novosadskog portala 021, ocenivši kako postaje „veoma primetno da su novinari u Srbiji sve češće pod udarima pretnji i pritisaka“, uz zahtev da se stvori društvena klima koja će omogućiti nesmetan rad medijima.

Novinari novosadskog portala 021 zatekli su plakate zalepljene na zgradi svoje kancelarije na kojima piše „Autonomaši, ovo je Srbija!“, a u redakciji smatraju da su autori tih poruka poruka i pretnji učinili to ciljano, s obzirom na ranije najave kako će „poslati poruku autonomašima“.

Iste poruke su se pojavile na još nekoliko mesta u gradu, a desničarska organizacija „Tradicionalisti“ javno se pohvalila lepljenjem plakata.

Slučaj je odmah prijavljen policiji, a NDNV i NUNS izražavaju zabrinutost, očekujući reakciju predstavnika vlasti i osude pretnji.

„Ukoliko se propusti da se osudi, šalje se loša slika da su ovakve poruke dozvoljene“, ističe NUNS i konstatuje kako „postaje veoma primetno da su novinari u Srbiji sve češće“ na udaru pretnji i pritisaka.

Istovremeeno, NUNS najavljujue da će i ovaj slučajregistrovati u Bazi napada i pritisaka na novinare kao i u regionalnoj bazi SafeJournalists.net i obavestiti međunarodne organizacije.

S druge strane, NDNV poziva nadležne institucije da istraže svaki slučaj pokušaja narušavanja bezbednosti novinara i podseća, da su upravo ovakve poruke često povod za dalje napade i targetiranje medijskih radnika.

„Bezbednost novinara i medijskih radnika mora da bude prioritet za zajednicu, jer bez profesionalnih i nezavisnih medija nema ni demokratije. Očekujemo da se konačno zaustavi kampanja protiv novinara i da se stvori društvena klima koja će omogućiti nesmetan rad naših kolega“, naglašava NDNV.

U svom saopštenju NUNS je ukazao i vilgarnu poruku i pretnju novinarki Verici Mariničić koja je kod njeg „izazvala strah, posebno zbog toga što je više puta u prethodnim godinama napadana“, prećeno joj je u kontinuitetu je izložena pritisku zbog posla koji obavlja, naveo je NUNS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari