Ne da(vi)mo Beograd poslali Vučiću pregled donacija 1

Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd poslala je danas predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću pregled donacija kojima su finasrane aktivnosti Inicijative u poslednjih godinu dana, od 19. maja 2016. do 19. maja 2017.

Kako se navodi u saopštenju Inicijative, to su učinili nakon što je predsednik Vučić rekao da će izneti dokaze o navodnim milionima evra koje su iz inostranstva poslate za kampanju o Savamali.

U izveštaju se navodi da je tom periodu Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd sakupila ukupno 2.317.566 dinara od priloga građanki i građana, koji su utrošeni u organizaciju više od deset protesta, troškove brojnih drugih akcija, sudskih procesa i taksi. 

Na infografiku su prikazani anonimizirani podaci o svim uplatama preko računa, što je bilo oko 60 odsto od ukupnih donacija, dok je ostatak sakupljen u gotovini, uglavnom na samim protestima. Najčešći iznos koji su građani donirali je 1.000 dinara. Žene su donirale nešto veće iznose, dok su muškarci češće donirali. Oko sto građanki i građana su donirali više puta, a od 34 opštine u Srbiji sa kojih su stizale donacije skoro petina je stigla sa opštine Novi Beograd. 

Za samo par meseci njegove tvrdnje o uloženim sredstvima u “kampanju za destabilizovanje Srbije” kretale su se od 4,5 miliona (oktobar 2016), do 6 miliona (u novembru 2016. godine), preko 8,1 miliona (u januaru 2017. godine), 25 miliona (u julu 2017 godine), pa do poslednje izjave u kojoj Aleksandar Vučić tvrdi da je u proteste i pisanje o Savamali uloženo između 35-40 miliona evra (takođe u julu 2017. godine)

Kako se Aleksandar Vučić već dve nedelje nakon ovih tvrdnji ne oglašava, podsećamo ga na obećanje da će izaći u javnost sa svim informacijama o basnoslovnim iznosima, ali ga podsećamo i na odgovornost koju nosioci najviših javnih funkcija treba da imaju prema javno izrečenim optužbama i tvrdnjama, navodi Inicijativa i očekuje javno izvinjenje Aleksandra Vučića za sve neistinite i zlonamerne tvrdnje.

Izveštaji o trošenju sredstava nalaze na blogu inicijative na adresin nedavimobeograd

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari