Ne davimo Beograd: Skupština da se uključi u istragu poslovanja Beograda na vodi i rušenja u Hercegovačkoj 1Foto: Miroslav Dragojević/ Danas

Poslanici Zeleno-levog kluba – Ne davimo Beograd podneli su predloge za obrazovanje anketnog odbora povodom rušenja u „Savamali” i komisije za utrvđivanje činjenica o Ugovoru o “Beogradu na vodi”.

“Podnošenjem ovih predloga želimo da poručimo da ne odustajemo od utvrđivanja istine o dešavanjima u Savamali i raskrinkavanju projekta „Beograd na vodi” koji finansiraju svi građani i građanke Srbije, a od koga koristi ima samo privatni investitor i sa njima povezani funkcioneri iz državnog vrha”, poručili su iz Ne davimo Beograd.

Kako dodaju, nerešeni slučaj „Savamala” predstavlja simbol urušene pravne države. Ne davimo Beograd podseća da državni organi i druge institucije nisu preduzele gotovo ništa da bi istražile i procesuirale odgovorne za organizovanje i sprovođenje rušenja, nisu pružili građanima adekvatnu pravnu zaštitu, a posebno imajući u vidu težinu učinjenih dela, od toga da su maskirana lica uhapsila i narušila slobodu kretanja građanima prolaznicima i očevicima, do toga da je posledica ovih dela bio i smrtni ishod čuvara Slobodana Tanaskovića.

“Postoje svedočanstva o kontinuiranoj opstrukciji istrage i mešanja u istragu od strane državnog i gradskog vrha i političkog rukovodstva. Podsećamo na izjave Aleksandra Vučića da iza rušenja u Savamali stoje najviši organi tadašnje gradske vlasti izjave bivše supruge Siniše Malog da je on naložio rušenje u Savamali, kao i na izjavu Veljka Belivuka da je zajedno sa Aleksandrom Stankovićem i Zvonkom Veselinovićem organizovao rušenje”, navodi se u saopštenju.

Formiranje komisije koja bi utvrdila činjenice vezane za ugovor o “Beogradu na vodi” predlažu jer smatraju da je tokom realizacije ovog projekta Republika Srbija ozbiljno oštećena i da je potrebno ispitati realni vlasnički udeo države i insvestitora, ustupanje javnih resursa i trošenje javnih sredstava i zaduživanje države u realizaciji ovog projekta.

“Samo prema završnom računu za prošlu godinu, preduzeće „Beograd na vodi d.o.o. Beograd – Savski venac” ostvarilo je gubitak oko 100 mil. evra koji je otpisan na osnovu dogovora sa gradskim vlastima. Komisija bi trebalo da ispita troškove RS i Grada Beograda u realizaciji ovog projekt kao i posovanje preduzeća „Beograd na vodi d.o.o. Beograd – Savski venac”, „BW Galerija d.o.o. Beograd-Savski Venac” i „BW Kula d.o.o. Beograd-Savski Venac”i drugih povezanih pravnih lica. Ove projekte plaćaju od kojeg građani cele Srbije, od Subotice, do Bujanovca, preko Užica i Majdanpeka, a korist od njega imaju privatne firme i sa njima povezana lica”, ističu iz Ne davimo Beograd i dodaju:

“Dok trećina građana Beograda i dalje nema kanalizaciju, a mnogi delovi Srbije nemaju pijaću vodu i javni prevoz, malobrojni se enormno bogate, a Srbija je postala društvo sa najvećim ekonomskim nejednakostima u Evropi”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari