Ne davimo Beograd: Srbija danas zakoračila korak unazad u pogledu ljudskih prava 1Foto: Pixabay/Astrobobo

Pokret Ne davimo Beograd saopštio je da najoštrije osuđuje odluku predsednika Aleksandra Vučića da se Europrajd kao jedna od najvažnijih manifestacija za prava i slobode LGBT osoba otkaže ili odloži.

„Ovakav potez je direktna diskriminacija protiv LGBTI ljudi i onemogućava im slobodu izražavanja, udruživanja i mirnog okupljanja, i kao takav podriva principe Ustava Srbije, međunarodnih konvencija kojima je Srbija strana ugovornica, kao i principe na kojima počiva Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima Ujedinjenih nacija“, naveli su iz ovog poketa.

Ne davimo Beograd podseća da je Vučić u svom obraćanju kao jedan od glavnih razloga naveo krizu na Kosovu i tešku situaciju u zemlji.

„To je politički spin i očigledna zamena teza. Situacija na Kosovu nije bila drugačija ni 2019te godine kada je Beograd sa preko 70% glasova unutar Evropske asocijacije organizatora prajdova pobedio Barselonu i Dablin kao organizator Europrajda 2022. godine, te su predstavnici vlasti dali svoju saglasnost“, ukazuje pokret.

Kako ističu, dodatno zabrinjava činjenica da je u istom obraćanju ponovo za mandatarku vlade proglašena Ana Brnabić, koja je „deklarisana lezbejka“ i onemogućeno svim ostalim članovima i članicama LGBTI zajednice da šetaju i izbore se za svoja osnovna prava.

Otkazivanje Europrajd predstavlja korak unazad za ostvarivanje osnovnih ljudskih prava za LGBT zajednicu poput legalizovanja istopolnih partnerstava i regulisanja pitanja zdravstvene zaštite i nasleđivanja u partnerskim odnosima, kao i sprečavanja svakodnevnog nasilja i diskriminacije sa kojim se jedan deo naših sugrađana suočava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari