Pokret Ne davimo Beograd danas je zvanično postao stranka Zeleno-levi front 1Foto: Miroslav Dragojević Danas

Pokret Ne davimo Beograd danas je zvanično postao stranka Zeleno-levi front, a ideja je da delovanje u narednom periodu preraste na više od 30 gradova širom Srbije, izjavio je danas poslanik te stranke Radomir Lazović.

Lazović je rekao agenciji Beta, nakon osnivačke skupštine te stranke, da su danas usvojeni statut, program i druga strateška dokumenta, dok će na jesen biti izabrani kopredsednik i kopredsednica stranke.

„Nadam se da će ovo za mnoge ljude značiti mesto u kome mogu svoje političke ideje da sprovedu, da budu saslušani, da utiču na to kako izgleda naša organizacija i da ćemo se izboriti da Srbija pre svega bude dobro mesto za život, mesto na kome ne brinemo zbog zagađenja vazduha, loše životne sredine, a ni zbog toga da li će nam deca biti sigurna u školama, ali i mi sami. Dakle mesto u kome će zakoni vladati jednako za sve“, rekao je Lazović.

Prema njegovim rečima, pokret sada širi delovanje na celu Srbiju i postaje stranka Zeleno-levi front zajedno sa lokalnim partnerskim organizacijama iz drugih gradova.

„Odlučili smo se da formalizujemo ono što je dugo godina bila brana samovolji vlasti, dakle neformalni aktivistički pristup u nešto što će biti nova politička zelena i leva snaga u Srbiji“, kazao je Lazović.

Dodao je da stranka nastavlja svoju borbu kroz proteste „Srbija protiv nasilja“, u narodnoj i lokalnim skupštinama, navodeći da očekuje da partija proširi delovanje na više od 30 gradova.

Upitan kako će prerastanje pokreta u stranku uticati na dalje odnose sa opozicijom, Lazović je rekao da je protest „Srbija protiv nasilja“ doprineo ozbiljnosti i odgovornosti kod svih političkih aktera u Srbiji, dodajući da očekuje produbljivanje saradnje sa proevropskom opozicijom.

„Nadam se da ćemo naći način da što tešnje sarađujemo, kako bismo smenili ovu zaista štetnu i kriminalnu vlast“, kazao je on.

Kada su u pitanju strani partneri, Lazović je rekao da je već upućen zahtev za članstvo u evropskoj Zelenoj partiji, navodeći da očekuje da će to članstvo biti ostvareno u najkraćem mogućem roku.

„Mi smo članovi i Progresivne internacionale i čini mi se da će neki od naših predstavnika biti birani i u najviša tela te međunarodne organizacije, što bi nama svakako dalo međunarodnu podršku i u zelenim i u levim progresivnim idejama“, rekao je Lazović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari