Asocijacije slobodnih i nezavisnih Sindikata, oglasila se saopštenjem za javnost, u kome ističu da i nakon dužeg perioda od dostavljene ponude o otvaranju SOS prodavnice u Priboju, lokalna samouprava nije odgovorila na njihovu ponudu.

Predsednik opštine Lazar Rvović je za Sandžak Danas rekao da pozdravlja inicijativu Sindikata, ali da se sagledavaju ekonomski pokazatelji opravdanosti otvaranja SOS prodavnice „Jabuke“ u Priboju.

Šta je problem u dogovoru sa ASNS?

– U ovom partnerskom odnosu Sindikata, „Jabuke“ i lokalne samouprave, opština Priboj bi to trgovinsko preduzeće iz Beograda morala da oslobodi svih lokalnih taksi i da obezbedi adekvatan prostor za SOS market. Opština nema takav prostor, dakle morali bi da plaćamo lokal. Sve ovo nije sporno, ako će to građanima Priboja da omogući povoljnije uslove kupovine. Mi smo, međutim, preduzeli niz aktivnosti ovih dana i došli smo do zaključka da su cene pojedinih artikala koje su dostavljene u ponudi Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata u pojedinim trgovinama u Priboju mnogo niže.

Da li to znači da i pored izuzetno teške situacije u Priboju, nezaposleno je oko 6.600 ljudi, prosečne plate onih koji rade je manji od republičkog proseka, penzionera je više od 7.000, najugroženijim stanovnicima neće biti omogućeno snabdevanje najosnovnijih životnih namirnica po najpovoljnijim cenama?

– Ne. Mi samo hoćemo da donesemo odluku koja će biti dobra i za građane i za lokalnu trgovinu. Postavlja se pitanje, zbog čega bi mi dovodili neko drugo privatno trgovinsko preduzeće u Priboj i plaćali mu sve ove obaveze, a ne nekoj našoj lokalnoj trgovini, ako su i sada neki proizvodi kod nas znatno jeftini, nego u SOS marketima „Jabuke“? Zašto neka lokalna trgovina ne bi otvorila prodajni objekat koji bi bio sličan SOS prodavnicama „Jabuke“ i da tu lokalnu trgovinu oslobodimo taksi i da ona primeni minimalne marže? Diskutabilno je i pitanje novog zapošljavanja u SOS marketima, „Jabuke“, jer ako dovedemo jedno preduzeće koje će možda zatvoriti tri manja preduzeća, ništa ne dobijamo. Mi smo još u fazi analize. Nije lako da prelomimo na jednu ili drugu stranu, ali donećemo pravu odluku koja će biti najbolja za građane Priboja. Ovo će biti tema na prvoj sednici Opštinskog veća.

Priboj je konkurisao sa 20 projekata za sredstva iz NIP, nijedan projekat nije dobio zeleno svetlo. Ovih dana imali ste razgovore sa predstavnicima ministarstava i za Nacionalni investicioni plan i za ekonomski i regionalni razvoj. Da li postoji mogućnost da se promeni situacija i da Priboj ipak dobije neka sredstva?

– Realno situacija jeste teška. Još uvek nijedan jedini dinar u ovoj godini iz NIP nije realizovan. Obećanja imamo. Ja ću insistirati na onome što je najurgentnije, a to je rekonstrukcija starog čeličnog mosta koji povezuje stari i novi deo Priboja. Dobićemo i oko 10 miliona dinara od igara na sreću i ova sredstva će biti usmerena za infrastrukturne projekte. Republičkim propisima mi smo dosta oštećeni za neke lokalne prihode, tako da ćemo dobiti jedan deo kompenzacionih transfera. Država jeste u teškoj situaciji i mi se ne oslanjamo samo na sredstva od države, već pokušavamo da nađemo projekte sa kojima ćemo dovesti investitore sa strane, da bi krenuo jedan investicioni ciklus u Priboju. Potpisan je ugovor sa italijansko firmom „Hidro-one“ o izgradnji tri mini hidroelektrana na reci Ljutini, Norvežani su zainteresovani za gradnju dve protočne hidroelektrane na Limu, a u Pribojskoj Banji Investicioni fond „Antena Konsalting“ iz Švajcarske je zainteresovan da na 15 hektara zemljišta, izgradi kompleks najsavremenijih hotela i da u ovaj posao uloži oko sedam miliona evra.

 Orden SPC

U znak zahvalnosti za zalaganje i doprinos da se Srpskoj pravoslavnoj crkvi vrati oduzeta imovina u Pribojskoj Banji, Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve orden Svetog Save dodelio je predsedniku opštine Priboj Lazaru Rvoviću i radniku Opštinske uprave Slavku Šušnjeviću .

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari