„Ne otvarati mejlove“: Policija istražuje ko masovno šalje poruke u kojima se građani obaveštavaju da se protiv njih vodi istraga zbog pedofilije 1Foto: Kristina Bondžulić/Danas

Više tužilaštvo u Beogradu u saradnju sa policijom rade otkrivanju identiteta osoba koje državnih organima žalju zlonamerne mejlove u kojima ih obaveštava da se protiv njih vodi postupak u vezi sa pedofilijom i drugim delima, saopštio je MUP.

Kako se navodi u saopštenju, poruke su masovno slate na veliki broj elektronskih adresa državnih ustanova i drugih pravnih subjekata.

„U zlonamernim mejlovima, koji su poslati sa Google servera, u prilogu elektronske poruke nalazi se dokument u pdf formatu u kojem su potpisnici ovih poruka nepoznata lica, koja se lažno predstavljaju kao načelnici uprava ili komandanti jedinica u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srbije“, navodi se u saopštenju.

Iz MUP-a dodaju da se u ovim porukama od primaoca zahteva da u određenom roku odgovori na primljeni mejl, u protivnom mu se preti postupkom pred tužilaštvom ili pretnjom da će navodnu pedofiliju plasirati u medije.

„Neki od konkretnih primalaca navedenih mejlova su biblioteka u Žitištu, MZ „Veljko Vlahović“ u Zrenjaninu, Prekršajni sud u Čačku, više škola širom Srbije, centri za socijalni rad, ali i veliki broj privatnih lica“, saopšteno je iz MUP-a.

Ministarstvo unutrašnjih poslova apeluje na sve eventualne primaoce da ne otvaraju priloge iz ovakvih mejlova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari