Ne pominje se pomoć od 10.000 za naučnike 1Foto: Medija centar

„Nauka je mnogo puta do sada bila izostavljena bilo što se tiče povećanja plata ili pomoći. Kada je pre nekoliko godina deljena pomoć od 7.000 dinara bukvalno su svi dobili sem naučnika, tako da nisam iznenađena ako i ovog puta budemo preskočeni. Ne bi bio prvi put“.

To za Danas kaže Đurđica Jovović, predsednica Sindikata zaposlenih u naučnoistraživačkoj delatnosti Srbije, na pitanje da li očekuje da pomoć od 10.000 dinara, koju je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio za prosvetu, dobiju i naučnici.

Jovović kaže da se, prema podacima koje ima, oko 5.500 naučnih radnika ne uklapa u cifru od 133.000 zaposlenih, za koje je predsednik najavio pomoć.

Upitana ima li smisla da novac dobije visoko obrazovanje, a da nauka bude preskočena, iako je država stala iza institucionalnog finansiranja, Jovović odgovara:

– Kad je u pitanju visoko obrazovanje oni dobijaju plate iz budžeta, a mi se i dalje vodimo kao specijalizovane usluge, pa nije nemoguće da smo izostavljeni, jer mi od države još uvek ne dobijamo platu. Zakon kaže instutucionalno finansiranje, međutim, to se u praksi ne primenjuje, ta stavka u budžetu nije promenjena, i dalje je ekonomska klasifikacija specijalizovane usluge, tako da me ne bi iznenadilo da se pomoć od 10.000 dinara ne odnosi na naučnike – navodi Jovović.

Kaže i da su je kolege već pitale o najavljenoj pomoći i da su neki prokomentarisali da će zbog protesta koji su organizovali, naučnici biti izostavljeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari