"Ne smeta im spomenik fašistima, ali im smeta peticija i deljenje letaka": Aktivisti nakon jučerašnjeg hapšenja nastavljaju sa kampanjom 1foto: Zajedno z Novi Sad / facebook.com

Petoro aktivista gradskog odbora stranke Zajedno uhapšeno je sinoć, nakon akcije lepljenja nalepnica sa natpisom „Digni gard, odbrani grad“, u okviru kampanje protiv spornog spomenika „nevinim žrtvama 1944/45“.

U pitanju je višemesečna kampanja, koju vodi više opozicionih stranaka i organizacija, kako bi sprečili podizanje spomenika na čijem se spisku nevinih žrtava, između ostalog, navode i imena koljača koji su učestvovali i zloglasnoj Novosadskoj raciji u Drugom svetskom ratu.

Ta stranka saopštila je da je njihovo predsedništvo u Novom Sadu uhapšeno u nedelju uveče, zbog krivičnog dela uništavanja javne imovine, što su ocenili kao sramne navode, a pušteni su nakon nekoliko sati zadržavanja.

Uhapšeni su predsednik gradskog odbora Zajedno Radivoje Jovović, i još četvoro aktivista, Srđan Đurić, Mladen Cvijetić, Davor Stefanović i Isidora Čeleketić, koji su ovaj događaj ocenili kao pokušaj zastrašivanja.

„Gledali smo da akcijom maksimalno informišemo Novosađane i Novosađanke o namerama gradskih vlasti da podignu spomenik fašistima i zločincima iz Novosadske racije, ali osim njih, akcija je privukla i veliki broj policajaca. Došlo je prvo troje, pa potom i još više, da bi na kraju bilo devet policajaca koji su komunicirali sa nama, tražeći nam lične karte, a kao osnov po kom su želeli da nas legitimišu, naveli su prekršajno delo iz domena nadležnosti komunalne policije“, kaže za Danas Radivoje Jovović.

Prema njegovim rečima, nakon dolaska devetoro policajaca, pojavila su se i dva pripadnika interventne policije, koji su stajali u neposrednoj blizini, istakavši da to ukazuje jedino na činjenicu da je u pitanju „klasično zastrašivanje i pravljenje političkog pritiska na građanske i političke aktiviste u Novom Sadu i Srbiji.“

Nakon što su, tvrde, pravno osnovano odbili da se legitimišu, privedeni su u policijsku stanicu gde im je saopšteno da će protiv njih biti pokrenut hitan postupak za utvrđivanje krivičnog dela narušavanja i oštećenja javne imovine, ali je ta odluka ubrzo povučena, kaže Jovović, nakon pritiska javnosti i medija, te je protiv njih pokrenut redovan postupak.

„Upravo činjenica da je u okviru peticije do sada prikupljeno 7.000 potpisa, kao i situacija u kojoj je vlast prekomerno reagovala, sa prekomernim brojem pripadnika policije, kvalifikujući nešto što je u domenu prekršajnog dela, odnosno lepljenje nalepnica na trotoaru i grafitiranje trotoara, nipošto fasada i trajno naruživanja izgleda centra grada, ukazuje da su gradske vlasti u panici, jer je akcija uspela“, dodaje Jovović.

„Po onome svemu što smo videli i doživeli u nedelju, čitav cirkus, hapšenje i pritisci u policijskoj stanici, su apsolutno politički orkestrirani od strane Srpske napredne stranke i gradonačelnika Miloša Vučevića, kao i čitave strukture njihovih falangi. Jako me iznenađuje činjenica da gradonačelniku čitavoj toj strukturi ne smeta spomenik fašistima koji se podiže u Novom Sadu, odnosno osobama koje su ubijale Novosađane i Novosađanke, bacali ih pod led, ali im i te kako smeta nekoliko grafita, peticija i deljenje letaka“, kaže za Danas aktivista Srđan Đurić, jedan od uhapšenih.

Đurić je podsetio da je njihovom saradniku Mladenu Cvijetiću, u vezi sa aktivnostima po pitanju te iste peticije, već napisana kazna od 60.000 dinara, istakavši da to sve predstavlja politički montiran proces, dodavši da je prilikom hapšenja pitao policiju zbog čega niko nije došao da precrta kukasti krst koji se nalazi pod njegovim prozorom i uprkos tome što ih je nekoliko puta zvao tim povodom.

Aktivisti tvrde da su im pretili pripadnici komunalne milicije

„Bili smo u našim kancelarijama do tri sata ujutru. Komunalna milicija je stajala sa jednim vozilom na pešačkoj zoni ispred Gradske kuće, štiteći je ne znam od koga i od čega. Nakon što smo krenuli kući, jedan od pripadnika komunalne milicije zapretio je kolegi Mladenu Cvijetiću, rekavši da će ga pronaći u civilu“, naglašava Đurić.

Ove navode potvrdio nam je i Cvijetić, koji je rekao za Danas da mu je pretio jedan od komunalnih milicajaca koji su bili stacionirani na Pozorišnom trgu, te da je do te situacije došlo nakon dobacivanja između njih i milicajaca.

Cvijetić kaže da mu je taj milicajac nije poznat od ranije.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari