Novi Sad: Komunalna policija pokušala da spreči prikupljanje potpisa protiv podizanja spornog spomenika "nevinim žrtvama" 1foto: Mladen Cvijetić

Pripadnici komunalne policije pokušali su da spreče aktiviste u prikupljanju potpisa za peticiju protiv podizanja spomenika nevinim žrtvama 1944/45. Aktivisti smatraju da je u pitanju politički obračun.

U pitanju je spomenik na čijem se spisku nalaze imena ratnih zločinaca, ozloglašenih učesnika Novosadske racije. Dva pripadnika komunalne policije tražili su od aktivista koji prikupljaju potpise da uklone štand postavljen kod Futoške pijace.

Potom su legitimisali jednog od aktivista, Mladena Cvijetića, da bi se nakon toga pojavila i policajcima nadređena Lena Lazov, koja je, kako kažu aktivisti za Danas, „veoma oštro komunicirala i nije želela da čuje njihove argumente, niti da primeti činjenicu da su podigli štand van dodira javne površine“.

„Ni na koji način nismo kršili nikakvo pravno pravilo, već su bili rešeni da nam napišu dve prijave za nezakonito zauzeće javne površine i drugu za odbijanje naređenja da uklonimo štand“, kaže aktivista Radivoje Jovovć.

„Ušao sam u verbalni sukob sa policajcima jer sam ja podneo zahtev za zauzeće javne površine, pre dve nedelje, ali nisam dobio nikakav odgovor. Sada kada smo im postali trn u oku, neko ih je verovatno poslao, najverovatnije Miloš Vučević, da nam uklone štand i prekinu prikupljanje potpisa“, kaže aktivista Mladen Cvijetić.

Reč je o akciji koja traje već desetak dana, a Jovović je naglasio da na zahteve za zauzeće javne površine, odnosno postavljanje štandova, od strane političkih organizacija, gotovo nikada ne stigne odgovor.

Štand su po dolasku komunalaca podigli iznad zemlje, smatrajući da na taj način ne zauzimaju javnu površinu, a ceo incident trajao je oko pola sata. Na taj način su pripadnici komunalne policije, smatraju aktivisti, „omasovili prikupljanje potpisa jer su skrenuli pažnju na njih“, a tokom intervencije policije je oko 30 građana dalo svoj potpis protiv spomenika. Do sada je prikupljeno preko 3000 potpisa.

„Situacija je takva da se taj spomenik svakog dana može postaviti. Reč je o jednom veoma bitnom pitanju za Novosađane i Novosađanke, i urađeno je sve što institucionalno moglo do sada. Postavili smo ovih dana štandove širom grada, i niko nije pravio problem sve do danas“, dodao je Jovović.

Prema njegovim rečima, današnji događaj predstavlja politički obračun, s obzirom da je akcija postala veoma vidljiva i zapažena u Novom Sadu i Srbiji.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari