Ne stišavaju se reakcije na napade predstavnika SNS na Gorana Markovića: Dno dna 1Goran Marković Foto: Novi magazin, Nemanja Jovanović

Potpredsednica Narodne stranke i psihijatarka Sanda Rašković Ivić psihološku analizu Gorana Markovića ministarkeDarije Kisić Tepavčević opisala je kao „dno dna“, a na uvrede poznatom režiseru reagovale su i druge opozicione stranke, kao i umetnici.

“Gospođa Kisić Tepavčević se pridružila horu Vučićevih trbuhozboraca i sejača uvreda. Ona je, svojom razobručenom agresivnošću, pokušala da uvredi jednog od naših najboljih filmskih režisera”, navodi Rašković Ivić za Nova.rs.

Rašković Ivić dodaje ministarka daje psihijatrijske dijagnoze, iako uopšte nije psihijatar i da to pokazuje da su svi ugledali na šefa Aleksandra Vučića koji se, kako kaže, u sve razume.

“Gospođa Kisić Tepavčević se sada počela razumevati u psihijatriju i psihijatrijske dijagnoze. Naravno, razume se ona i u umetnost – kao što joj potpuno pogrešna i besmislena dijagnoza koju je zalepila Goranu Markoviću, jednako je besmislena njena poruka da je reč o umetnički impotentnom čoveku. Ne ulazim u to kakav je ona epidemiolog. Mogu samo da uđem u to kakav je ona čovek i mogu samo da kažem – dno dna“, zaključila je ona.

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Srbije Darija Kisić Tepavčević izvređala je na svom Instagram nalogu reditelja Gorana Markovića, iznoseći, kako je navela, anamnezu njegove bolesti.

Povod za napade je intervju koji je režiser dao nedeljniku Novi magazin.

Marković je odgovorio da vidi da su na njega nasrnuli i predsednica Vlade i dvoje njenih ministara.

Na intervju je regovala i premijerka Ana Brnabić koja je kazala da bi Marković trebalo da ode kod predsednika i kaže mu Hvala, a sam predsednik Aleksandarr Vučić je zaključio vešeras u intervjuu za TV Pink da se „neko naljutio što prvi put nije dobio pare za film“.

Napadima se priključio i direktor Pošte i prethodnik na mestu ministra rada Zoran Đorđević

„Ova rečenica –  „Ja se ipak nadam da Aleksandar Vučić ima pred očima Čaušeskov kraj i da će se povući bez krvi“ – u sebi sadrži, pored vrlo perfidno, eufemistički izrečene pretnje, koja je i pored toga vrlo očigledna i samim tim još jezivija, kao i potajnu želju svih tih ‘moralnih gromada’ i ‘kompetentnih tumača’ etičkih, estetičkih i svih drugih normi i standarda – da se vlasti dokopaju po svaku cenu, bez izbora i protivno volji većinske Srbije, makar to u sebe uključivalo i srpsko-srpske sukobe“, kazao je Đorđević, koji je i član Predsedništva Srpske napredne stranke.

SSS: Kisić se vređanjem Markovića Kisić-Tepavčević se preporučila šefu

Skupština slobodne Srbije najoštrije je osudila kampanju vladajućih struktura na čelu sa ministarkom Darijom Kisić Tepavčević protiv slavnog režisera Gorana Markovića.

– Osuđujemo kampanju koju su naprednjački režim i njegovi mediji pokrenuli protiv slavnog režisera Gorana Markovića, a koju je otpočela besramnom objavom ministarke za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević na društvenim mrežama. Iznoseći neistine i prostački vređajući velikana našeg filma, ona je ispostavila i „anamnezu njegovu bolesti“, preporučujući se tako svom šefu, predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, koji se često nalazi na meti kritike Gorana Markovića – saopštila je Skupština slobodne Srbije.

Ocenili su da bi nakon ovakvog skandala „ministar u nekoj demokratskoj zemlji, pod pritiskom javnosti i institucija morao da podnese ostavku, što se, na žalost, u Srbiji neće desiti“, te da su „beskrajni prostakluk i ulizištvo – samo neophodna preporuka da se neko nađe na važnoj funkciji“.

„Kampanja protiv Markovića samo je potvrdila da Filmski centar Srbije nije slučajno odbio da finansira njegov film“, navela je Skupština slobodne Srbije ukazujući da „Goran Marković nije jedini građanin Srbije koji misli da će Vučićev režim svoj kraj doživeti na ulici“.

Kulturna javnost o vređanju Markovića: Sramotno, ostaće istorija beščašća

 Kulturna javnost osudila je uvrede koje je ministarka Darija Kisić Tepavčević uputila reditelju Goranu Markoviću.

Markovićev kolega i glumac Tihomir Stanić kaže da je reč o sramotnim uvredama, a karikaturista Dušan Petričić ističe da bi ministarka morala prvo da se kvalifikuje ne bi li zavredela bilo kakav odgovor Gorana Markovića.

„Tu nema šta da se komentariše. Sramotno, sramotno, sramotno… Čovek je ispisao istoriju kinomatografije, kulture“, rekao je za Nova.rs glumac Tihomir Tika Stanić, nakon što je pročitao objavu ministarke za rad Darije Kisić Tepavčević na Instagramu.

On je dodao da je ovo najjasnija i najtačnija dijagnoza ovog režima.

„Sami sebe tim orkestriranim napadima definišu. Ostaće to istorija beščašća, rekao je Stanić i zapitao se – Ko je sledeći?“, rekao je on za „Nova.rs“.

Petričić: Vreme je da opet postanemo svesni ko je ko

„Sama činjenica da mi je ponuđeno da prokomentarišem javnu izjavu osobe iz vladajuće nomenklature o drugoj javnoj ličnosti, vrhunskom filmskom režiseru i da se samim tim jasno i nepristrasno određujem o karakteru njihovog sukoba, dovoljno precizno govori o totalnom besmislu trenutka u kome živimo“, kazao je Dušan Petričić za Novu.rs komentarišući sramnu izjavu ministarke Darije Kisić Tepavčević o Goranu Markoviću.

Petričić pita kako, sa kojim kvalifikacijama i sa kojim argumentima jedna „doskora nepoznata osoba, sumnjivih moralnih kvaliteta uzima sebi za pravo da donosi javni sud ili sudove o jednom od najvećih umetnika koji je ova zemlja Srbija dala?“

„Da li joj dobra pozicija kod našeg vrhunskog poglavice i članska karta SNS-a daju to pravo? Ja sam odrastao u vreme, u porodici i u sredini u kojoj se znao red stvari. I ne samo ja. Mnogo nas je koji pamtimo to vreme. Nemoguće je, neprirodno, nelogično i neprimereno da sa, pre svega karakternim biografskim kapitalom sumnjivih vrednosti, upućujete poruke ili pokušavate da komunicirate sa osobom neuporedivo višeg personalnog, umetničkog i društvenog kredibiliteta“, kaže i dodaje:

„Dakle, osoba o kojoj je reč, Darija Kisić-Tepavčević morala bi prvo da se kvalifikuje ne bi li zavredela bilo kakav odgovor od Gorana Markovića. Sa istim argumentom, ni ja se ne bih upuštao u bilo kakav komentar njenih nesuvislih izjava o pomenutom reditelju. Vreme je da opet postanemo svesni KO JE KO i da se prema toj istini ravnamo bez ikakve rasprave.
Nije to tako teško!“, istakao je Petričić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari