"Ne treba nam Bog za pravljenje idiota, multiplikuju se sami": Sagovornici Danasa o izjavi profesora Iva Viskovića 1Foto: FoNet/Ognjen Stevanović

– Profesor Ivo Visković je apsolutno u pravu i sa razlogom ukazuje na svu fragilnost situacije na KiM, posebno u Severnom delu, koja je sada jae izražena nego u prethodnom periodu.

Ukazivanje na odgovornosti političara i posebno na izjave koje daju i rečnik koji koriste, potrebna je svakodnevno, izjavila je Branka Latinović, bivša ambasadorka i predstavnica Srbije pri OEBS, komentarišući izjavu profesora FPN-a Ive Viskovića da je bog u jednom bio fer prema Balkanu – dao je svima dovoljno idiota.

Prema njenim rečima, taj visoki tonalitet i zapaljivi rečnik se nažalost ne stišava, „on se nastavlja i na svoj način potvrđuje koliko je jak ego političara na Balkanu, uključujući i ličnu netrpeljivost“.

– Oni nemaju snage, a ni volje da to stanje prevaziđu. Ukoliko se to i desi, to je rezultat pritiska međunarodne zajednice. To nije dovoljno. Promena rečnika je prvi i glavni preduslov za menjanje sadašnje političke atmosfere. Inače, budućnost nam je onda u jačanju balkanskog fronta nestabilnosti. Ko će od toga imati interesa? Narodi na Zapadnom Balkanu sigurno ne. Imali smo u prošlosti dovoljno idiota na Balkanu, devedesete još nismo u svemu prevazišli. Od novih takvih pojava nikome neće biti dobro, što najviše zavisi od nas samih. Samo jako demokratsko društvo može to da zaustavi, te je region ponovo na velikom ispitu, navodi Latinović.

Slično razmišlja i Dragan Popović, direktor Centra za praktičnu politiku.

– Istinitost izjave profesora Viskovića je vrlo teško osporiti, imajući u vidu razvoj balkanskih država u poslednjih 30 godina. Ne sumnjam da je slično i u nekim drugim delovima sveta, ali to me nimalo ne teši, rekao je Popović.

Po mišljenju Zorana Vuletića, lidera GDF-a, lako je složiti se sa profesorovom ironijom.

– Naš problem je što nikako da izađemo iz idiotskog moda kojim smo okovani od kraja 80-ih. Ostali narodi su u proteklom periodu sa svojim „idiotima“ uspeli u najvećoj meri da usklade svoje ciljeve i interese koji su bili nedvosmisleno na Zapadu. Kako se koja država oslobađala uticaja Srbije postajala je kompatibilna sa Evropom. Mrcvarenje CG, BiH i Kosova koje dolazi iz Srbije ne dozvoljava njihovu bržu integraciju u EU, a što je njihov strateški cilj koji podržava jako visok procenat građana, ipak, zahvaljujući njihovim „idiotima“, naveo je Vuletić.

Kako objašnjava, možda je bog bio pravedan pre 30-ak godina.

– Protok vremena je pokazao da nama nije bio ni potreban bog za pravljenje idiota, multiplikuju se sami vrlo uspešno i ne dozvoljavaju našem društvu da progleda, kaže Vuletić.

Da je bog bio u tom pogledu „fer prema svima“, smatra Dragomir Anđelković, politički analitičar.

– Idiota ima širom sveta, a što su zemlje moćnije i arogantnije oni neretko dolaze još više do izražaja. To vidimo, primera radi, po američkoj politici. Tamošnji idioti guraju tu zemlju u konfrontaciju sa Rusijom, koja nije više pravi konkurent SAD, a otvaraju vrata Kini da polako preuzima globalni primat. To naravno ne znači da i kod nas nema mnogo idiota, ali oni su pre među onima koji nasedaju na laži vladajućih struktura, a ne među onima koji oblikuju državnu politiku. Tu preovlađuju samoživi manipulatori, a ne idioti, zaključio je Anđelković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari