Vlasti Jemena, koje su intenzivirale vojnu kampanju protiv regionalnog ogranka Al Kaide, suočavaju se s ozbiljnom preprekom, budući da većina građana smatra tu grupu mitom ili trikom koje koristi predsednik države Ali Abdulah Saleh da „izmami“ novac od Zapada i kazni rivale na domaćem terenu, piše Njujork tajms.

Američki list ocenjuje da cinizam, koji je duboko ukorenjen u istoriji Jemena osujećuje napore koji se preuzimaju u cilju pronalaženja krivaca za nedavno slanje dva paketa s eksplozivom u Sjedinjene Države, te sprečava Vladu u Sani da obezbedi podršku javnosti za borbu protiv ekstremista.

– Šta je Al Kaida? Istina je da Al Kaida ne postoji – smatra pedesetogodišnji nezaposleni stanovnik prestonice Jemena Lutfi Muhamed. Štaviše, on tvrdi da je režim odgovoran za nasilje jer nije obezbedio stabilnost države. Muhamedov stav dele mnogi njegovi sunarodnici, koji veruju u teoriju zavere. Kao objašnjenje za takvo mišljenje, Njujork tajms navodi da nije uvek lako odrediti „ko koga ubija i zbog čega“ u „državi gde političko i plemensko nasilje predstavlja svakodnevnu pojavu“.

Američki list, takođe, ocenjuje da je Ali Abdulah Saleh u proteklih 12 meseci pokrenuo brojne inicijative kako bi se izborio s pripadnicima Al Kaide, zbog čega su često organizovane racije i vazdušni napadi, ali da je njegova vlada platila veliku cenu za te akcije. Ilustracije radi, predsednik Jemena izjavio je na nedavnoj konferenciji za novinare da je regionalno krilo Al Kaide prošlog meseca ubilo najmanje 70 pripadnika vojske i policije, što predstavlja dokaz da su ekstemisti osnažili pozicije.

S druge strane, mnogi građani tvrde da ne postoje pouzdani dokazi da je Al Kaida kriva za ubistva, koja su se, uglavnom, odigrala u južnim delovima zemlje, gde je secesionistički pokret prisutan od 2007.

– Ne možemo da napravimo razliku između propagande i stvarnosti – naglašava Abdulah al Fakih, politikolog sa Univerziteta u Sani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari