“Ne znam ko mi se više gadi, stručnjaci, ZUOV ili Ministarstvo prosvete”: Azdejković o analizi udžbenika biologije o polnom i rodnom identitetu 1Foto: Marija Misita

Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja (ZUOV) kao da je gledao koji su muškarci u prošlosti pisali i govorili protiv LGBT populacije, pa ih uzeo da daju “stručno” mišljenje o polnom i rodnom identitetu i svi znamo kakvo će mišljenje dati što i jeste bio krajnji cilj.

Ovako za Danas, Predrag Azdejković, glavni urednik gej magazina “Optimist”, komentariše članove radne grupe koja je analizirala udžbenike biologije za osmi razred osnovne škole i utvrdila nedostatke u sedam udžbenika u delu lekcije koji se odnosi na polni i rodni identitet.

Kako je Danas prvi saznao, članovi su bili: Slobodan Antonić, profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu, Časlav Koprivica, profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu, Zoran Avramović, naučni savetnik Instituta za pedagoška istraživanja i profesor u penziji Filozofskog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici, Uroš Šuvaković, profesor Učiteljskog fakulteta u Beogradu, Miša Đurković, naučni saradnik Instituta za evropske studije i Jovan Mirić, vanredni profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu u penziji.

Azdejković, koji je nedavno postao član Upravnog odbora RTS-a, smatra da je sve u vezi sa analizom udžbenika “namešten proces”.

“Nadam se da će LGBT organizacije i poverenica za zaštitu ravnopravnosti reagovati jer su se sa dotičnim članovima “stručne” grupe susretali i njihovim “stručnim” mišljenjima o LGBT populaciji. Ovo me podseća na mračna vremena kada je “naučno” mišljenje da je zemlja ravna i da se sunce okreće oko zemlje i ZUOV je našao “naučnike” da to mišljenje potvrde. Jedna nameštaljka od procesa i ne znam ko mi se više gadi, stručnjaci, ZUOV ili Ministarstvo prosvete”, ističe Azdejković za Danas.

Podsetimo, Udruženje Da se zna! podnelo je u aprilu pritužbu instituciji Poverenika za zaštitu ravnopravnosti protiv redovnog profesora Učiteljskog fakulteta Univerziteta u Beogradu Uroša Šuvakovića zbog diskriminacije LGBT osoba.

Udruženje Da se zna! podnelo je pritužbu instituciji Poverenika za zaštitu ravnopravnosti protiv redovnog profesora Učiteljskog fakulteta Univerziteta u Beogradu Uroša Šuvakovića zbog diskriminacije LGBT osoba.

Kako se navodi u saopštenju, u naučnom časopisu “Sociološki pregled”, u tematskom bloku “Rod, jezik i politika” iz 2021. godine, Šuvaković je napisao tekst pod nazivom “Prilog raspravi o društvenom priznavanju brakolikih i porodicolikih društvenih pojava” u kojem je izneo niz netačnih, naučno neutemeljenih i štetnih tvrdnji o istopolnim zajednicama i LGBT+ osobama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari