Nebojša Stefanović na suđenju Papiću: Nisam imao nikakve veze sa Markom Miljkovićem 1Printscreen

Ministar odbrane Nebojša Stefanović negirao je da je u aprilu 2020. godine telefonom razgovarao sa Goranom Papićem, nekadašnjim zamenikom načelnika Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) o saslušanju Marka Miljkovića, najbližeg saradnika Veljka Belivuka.

– Ja nikakve veze sa tim Miljkovićem nisam imao i mogu da idem i na poligraf radi toga, kazao je Stefanović.

Svedočeći u postupku koji se protiv Papića vodi pred Višim sudom u Beogradu Stefanović je istakao da je on Papića upoznao pet ili šest godina pre nego što je postao ministar preko bivše supruge. Karakterišući prirodu odnosa, Stefanović je rekao da su bili “više od poznanika, ali manje od najboljih prijatelja”.

– Mi smo se tada viđali jednom u 15 ili 20 dana, posećivali i imali zajedničke dečje rođendane, proslave, ne mogu reći da smo bili intimusi. Od 2017. godine čuli smo se telefonom preko aplikacija signal i vacap. Meni je mandat kao ministra policije istekao oktobra 2020. godine. Mislim da je moja komunikacija sa Papićem prestala krajem te godine. Ostajem pri tome da ne znam konkretne razloge zbog kojih je prestala naša komunkacija, kazao je Stefanović.

Goran Papić se tereti da je u aprilu 2020. godine naložio vraćanje blindiranog automobila Marku Miljkoviću kojem se sudi zbog više teških ubistava i drugih krivičnih dela. Papić je tokom iznošenja odbrane tvrdio da je o saslušanju Miljkovića u dva navrata telefonom razgovarao sa Stefanovićem, ali da niko nije spominjao automobil. On insistira da nije nikome naložio da se Miljkoviću mimo procedura vrati automobil, ali i da nije imao nadležnost da naredi tako nešto.

Osvrćući se na iskaze pojedinih visokih policijskih zvaničnika koji su pred sudom rekli da je stav vrha MUP-a bio da se blindirani automobili ne oduzimaju radi veštačenja, već odmah vraćaju vlasnicima, Stefanović je rekao da nikada nije iznosio takav stav i da se generalno manipuliše terminom “vrh MUP-a”.

– Ja kao ministar nisam bio upoznat sa tim kome se oduzimaju vozila i nisam znao da je konkretnog dana oduzeto vozilo Miljkoviću. Ja sam znao da se radi o licu iz kriminogene sredine, ali nisam znao da je u pitanju takav monstrum kakav će se pokazati, naveo je Stefanović.

Aktuelni ministar odbrane se u svom izlaganju dotakao i biznismena Aleksandra Papića, kao i advokata Vladimira Đukanovića, ističući da oni “mešetare sa okrivljenima pokušavajći meni da nanesu štetu”. Međutim, iako je Stefanović spomenuo navedenu dvojicu, sud braniocu Branislavu Tapuškoviću nije dozvolio pitanja o njima sa obrazloženjem da to nema veze sa predmetnim krivičnim delom.

Na kraju svedočenja organizovano je i suočavanje između Papića i Stefanovića ali su i pored toga ostali pri različitim iskazima – Papić je i dalje tvrdio da su razgovarali o saslušanju Miljkovića, dok je Stefanović to negirao.

Kada je reč o Miljkoviću, sud je odbio predlog odbrane da se on sasluša čime je i okončan dokazni postupak. Naredni glavni pretres održaće se 15. avgusta kada će biti iznete završne reči.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari