"Goran Papić je sve radio po nalogu Stefanovića" 1Foto: (1)BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ (2)FoNet/Božidar Petrović (3)Printscreen/TV Pink

Sve što je Goran Papić uradio, uradio je po nalogu tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, kaže za Danas advokat Branislav Tapušković, koji brani nekadašnjeg zamenika načelnika Službe za borbu protiv organizovanog kriminala.

Goran Papić je, podsetimo, nedavno uhapšen zbog optužbi da je počinio zloupotrebu službenog položaja time što je naložio načelniku Policijske uprave za grad Beograd da vrati oduzeti automobil Marku Miljkoviću, saradniku Veljka Belivuka. Papiću je nakon saslušanja određen pritvor od 30 dana.

Branislav Tapušković ističe da se u aprilu 2020. godine, kada je navodno počinio krivično delo trgovine uticajem, ispred Papića u hijerarhiji nalazilo četiri osobe.

– Iznad njega bili su ministar Stefanović, direktor Vladimir Rebić, načelnik UKP-a Dejan Kovačević i načelnik SBPOK-a Ilija Hodoba. On nije ni mogao, sve i da je želeo, da naloži rukovodiocu beogradske policije Milenku Munižabi da nešto učini. On naprosto nije imao nadležnost da njima daje naredbe, navodi Tapušković dodajući da Papić ne beži od stvari koje je počinio po nalogu ministra policije.

Prema njegovim rečima, Papić je tokom saslušanja u policiji tražio da bude poligrafski ispitan, ali mu to nisu dozvolili. Papić je tužiocu naveo da ga je nekoliko dana pre 15. aprila 2020. godine pozvao ministar Stefanović i rekao mu da će u SBPOK-u biti saslušan Marko Miljković.

On mu je naveo da treba taj posao da urade efikasno i profesionalno i da zapisnik o saslušanju pošalju nadležnom tužiocu. Tog 15. aprila, Papića je ponovo pozvao ministar Stefanović, ljut zbog toga što se Miljković već pet sati nalazi u Policijskoj upravi Beograd, a još uvek nije saslušan u SBPOK-u.

Kako je Papić ispričao na saslušanju, on je postupajući po nalogu ministra organizovao da se Miljković doveze u SBPOK, gde je saslušan u svojstvu građanina, a potom vraćen u PU Beograd. On je naglasio tokom tih razgovora ministar Stefanović nikakav automobil nije spominjao, kao ni on sam u razgovorima sa rukovodiocima PU Beograd.

Na samom saslušanju ni jedno pitanje se nije odnosilo na slučaj prisluškivanja predsednika Vučića, ili organizovanja „parapolicijskih snaga“ što su optužbe koje su prethodnih dana mogle da se pročitaju u pojedinim medijima.

Još jedan medijska optužba na račun Gorana Papića ticala se i njegove fotografije u automobilu koji je, kako su mediji isticali, vredeo 400.000. Taj automobil je, prema pojedinim tvrdnjama medija, pripadao Naseru Keljmendiju, osobi za koju se tvrdi da rukovodi trgovinom narkoticima na Kosovu.

Tapušković ističe da nijedna od tih tvrdnji nije tačna, i da je ta fotografija napravljena pre tri godine.

– Taj automobil je bio u vlasništvu jednog švajcarskog biznismena koji je bio čest gost u restoranu čiji je vlasnik otac Gorana Papića. Ja imam i ime tog gospodina ukoliko tužilaštvo bude to želelo da istraži. On se tada slikao u njegovo automobilu, a kome je taj čovek eventualno prodao automobil to bi istražni organi trebalo njega da pitaju, navodi Tapušković.

Upitan za optužbe da je Papić organizovao „parapolicijske snage“, Tapušković napominje da je to još jedna neistina, ističući da je Papić bio u policiji svega šest godina.

– Navodno je on pre tri godine još napravio tu paralelnu strukturu, iako je u tom trenutku svega tri godine radio u MUP-u. Ako je to tačno, zašto ranije policija nije reagovala i uhapsila Papića. Uostalom, to je mnogo ozbiljnije delo od trgovine uticajem, zbog čega ga sada za to ne terete, već za ovo blaže delo. I najzad, kako je moguće da niko od ljudi koji su bili nadređeni Papiću, za to nisu znali, ističe Tapušković dodajući da on nijednom klijentu u karijeri nije dozvolio da potpiše sporazum o priznanju krivice za delo koje nije počinio.

Bez srodstva sa Aleksandrom

Advokat Branislav Tapušković ističe da Goran Papić nije ni u kakvom srodstvu sa biznismenom Aleksandrom Papićem, iako su brojni mediji pisali da su oni rođena braća. Kako je naglasio, jedva da su se i videli nekoliko puta u životu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.