"Nećemo dozvoliti da uđu u grad, jer onda nam tek nema opstanka": Pet nedelja borbe Majdanpečana protiv Ziđina koji je započeo miniranje Starice 1Foto: POkret Ne damo Staricu

Pet nedelja i koji dan pride na osmom grebenu planinskog venca Starica iznad Majdanpeka vijori se zastava Srbije u blizini koje je kamp aktivista pokreta „Ne damo Staricu“. Bezmalo pedeset dana aktivisti ovog pokreta se u kampu smenjuju na danonoćnom dežurstvu, odolevajući vremenskim uslovima i provokacijama.

I sunce i kiša i magla. Visoke i niske temperature. Parkiranje rudarske mehanizacije i bušenje rupa za miniranje, prisustvo radnika kineske kompanije Ziđin koja je i započela miniranje, moguće provokacije, dolazak policije u nekoliko navrata u kamp aktivista i sve više Majdanpečana, ali i ljudi iz Srbije koji svojim izlaskom na Staricu daju podršku aktivistima pokreta „Ne damo Staricu“, obeležili su prethodni period.

– Život je jedan i mi moramo da se borimo za ono što smatramo da je dobra stvar, a Starica je ne samo dobra stvar, već i pitanje života – smatra odbornica u SO Majdanpek Irena Barbulović.

Podseća da je Starica prirodni štit i da o tome treba da razmišljaju svi jer su nebitne ideologije, partije, politička opredeljenja.

"Nećemo dozvoliti da uđu u grad, jer onda nam tek nema opstanka": Pet nedelja borbe Majdanpečana protiv Ziđina koji je započeo miniranje Starice 2
Irena Barbulović Foto: J. B. K.

– Kada ne bude bilo Starice, ako do toga dođe, mi smo ovde završili priču – konstatuje sagovornica Danasa, ističući da će se ona i njeni saborci za Staricu boriti dokle god treba.

– Još smo ubeđeniji da to treba i srcem i dušom. Umorni jesmo, znamo da su išli na našu iscrpeljenost. Ali nas naši sugrađani sreću po gradu i pitaju: „Gde ćemo mi“, i to jeste pitanje svih nas – kaže Irena Barbulović.

Računajući za pobedu svaki dan bez miniranja na Starici, aktivista Mladen Vladić podseća da je pre petnaestak dana kineska ćerka kompanije Ziđin, “Inšan” parkiranjem desetak teških kamiona i uz prisustvo tridesetak radnika u neposrednoj blizini kampa na Starici, pokušala da isprovocira sukob.

"Nećemo dozvoliti da uđu u grad, jer onda nam tek nema opstanka": Pet nedelja borbe Majdanpečana protiv Ziđina koji je započeo miniranje Starice 3
Rudarska mehanizacija na Starici Foto: Pokret Ne damo Staricu

Do sukoba nije došlo jer aktivisti koji su u tom trenutku bili u kampu na provokacije nisu reagovali.

-Poslednja nedelja bila je sa manje provokacija od strane kineske kompanije, nisu nešto ni pokušavali. Bio je direktor „Srbija šuma“ iz Kučeva koji nam je poslao tri šumara u inspekciju. Ostajemo na Starici do daljeg, ali ćemo pojačati pritisak na Ziđin. Najverovatnije ćemo otvoriti pitanje koncentrata, koliko dnevno koncentrata izlazi iz Majdanpeka i gde se vozi – izjavio je za Danas Mladen Vladić.

O provokacijama kojih je bilo, kao i o aktuelnom trenutku za Danas govori i odbornik u lokalnoj Skupštini u Majdanpeku Dragan Manojlović.

– Za sada je status kvo. Ćute oni, a mi čekamo njihove poteze. Niko se ne oglašava, ni država, a ni lokalna vlast – kaže Manojlović.

I on govori o dolasku direktora iz „Srbija šuma“ u kamp aktivista, kao i o provokacijama koje su prisutne.

"Nećemo dozvoliti da uđu u grad, jer onda nam tek nema opstanka": Pet nedelja borbe Majdanpečana protiv Ziđina koji je započeo miniranje Starice 4
Dragan Manojlović Foto: J. B.K.

-Ima provokacija i od strane radnika koji su iz drugih krajeva Srbije i smatraju da su im radna mesta ugrožena, što je čista laž. Istina je,da smo prepušteni kineskoj kompaniji i njenoj samovolji u daljem razaranju bliže okoline grada i da od prašine i buke, nije normalno više živeti. Ako krenu nešto silom, onda i nama ništa drugo ne preostaje nego da odgovorimo na isti način – rekao nam je Manojlović, naglašavajući: „Mi nećemo dozvoliti da uđu u grad, jer onda nam tek nema opstanka“:

Udruženje Evropski Majdanpek podržava zajednički cilj – zaustavljanje rušenja planine iznad Majdanpeka i narušavanje biodiverziteta Starice, Majdanpeka i njihove okoline.

-I dalje stojimo pri stavu da državne institucije moraju da se više uključe u rešavanje problema oko rudarskih radova. Znači, zdrava životna sredina koja je zagarantovana ustavom, održivi razvoj kroz višegodisnje planiranje i veća transparentnost nadležnih i odgovornih institucija i kompanija nalokalnom, regionalnom i državnom nivou. Konkretno, oko pitanja granica rudnika i daljih planova na proširenju rudarskih radova, kao i približavanju donosilaca odluka običnim građanima i da se omogući njihova participacija u donošenju odluka kod važnih zivotnih pitanja u okruženju u kome žive – kazao je za Danas Predrag Brandušanović iz Evropskog Majdanpeka.

Na Starici se i dalje vijori državna zastava Srbije. Pokret „Ne damo Staricu“ i svi oni koji su im se pridružili zajedničkog su stava da se, pre svega, bore za istinu i da je za njih Starica sinonim za istinu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari