"Nećemo maturu": Desetine srednjoškolaca protestovalo ispred Ministarstva prosvete (VIDEO) 1Foto: V. A.

Predstavnici neformalnog udruženja srednjoškolaca „I mi se pitamo“ predali su danas u Ministarstvu prosvete peticiju sa više od 25.000 potpisa u kojoj traže da se odustane od ovako zamišljenog koncepta državne mature.

Tim povodom ispred zgrade Ministarstva se okupilo više desetina učenika beogradskih srednjih škola i gimnazija, koju su svoj stav o ovoj temi iskazali uzvicima „Nećemo maturu“ i „I mi se pitamo“.

Đaci kažu da imaju neformalnu podršku svojih profesora, a u nekim gimnazijama zbog današnjeg skupa su skraćeni časovi ili su direktori pristali da učenicima opravdaju nedolazak na prva tri časa u poslepodnevnoj smeni.

Luka Babić, predstavnik udruženja „I mi se pitamo“, inače učenik trećeg razreda Treće beogradske gimnazije, poručio je da srednjoškolci očekuju od Ministarstva odgovore na pitanja o državnoj maturi koja uporno postavljaju više od godinu dana.

– Danas predajemo peticiju sa više od 25.000 potpisa i sa primedbama na državnu maturu koje smo izneli na sastanku u Ministarstvu kada su nam oni rekli da se mi ništa ne pitamo, što je velika ironija i što je bezobrazno zato što se državna matura pravi za nas i zbog nas, a ne zbog Minisarstva i fakulteta – kazao je Babić na konferenciji za novinare ispred sedišta Ministarstva prosvete.

On je rekao da je prvi zahtev srednjoškolaca da dobiju odgovore na veliki broj pitanja u vezi sa državnom maturom i njenom implementacijom i dodao da je zakonski rok za odgovore bio 31. avgust prošle godine.

Kao ilustraciju tvrdnje da nadležni nisu izašli sa odgovorima naveo je to što na sajtu državne mature ne piše koji će biti donji prag za prolaz, već je istaknuto da će ta informacija biti blagovremeno objavljena.

U međuvremenu ni ove informacije nema, jer je sajt Projekta državne mature ugašen, pošto je projekat završen.

Babić je rekao da su srednjoškolci protiv rešenja da se uz državnu maturu sprovode i dodatni prijemni ispiti jer se time matura obesmišljava.

Babić je naveo da je Ministarstvo prosvete dalo rok fakultetima da do 24. marta na svojim sajtovima objave uslove upisa za školsku 2023/24. godinu i da je samo Pravni fakultet u Beogradu to uradio.

– Posebno suludo je da će Pravni tražiti da se polaže i matematika i srpski i bilo koji opšteobrazovni predmet, što znači da će taj fakultet moći da se upisuje i sa hemijom – rekao je Babić.

Prema njegovim rečima, zahtev srednjoškolaca je i da se odustane od namere da svi učenici polažu identičan test na maturi.

– Oni su četiri godine radili različit program, imali su različit fond časova, a državna matura podrazumeva da svi rade isti test, što je nedopustivo. Učenici su se svesno diferencirali na kraju osmog razreda osnovne škole – kazao je Babić.

Na poziv đaka na dijalog reagovao je pomoćnik ministra za srednje obrazovanje Miloš Blagojević koji je predstavnike srednjoškolaca, nakon što su predali peticiju, pozvao na razgovor.

Oni su to odbili, uz obrazloženje da je neozbiljno i nesvrsishodno da učestvuju nepripremljeni u razgovoru koji nije najavljen. Dogovoreno je da se sastanak održi iduće nedelje.

Učenica Doroteja Vasić je kazala da ih dosta profesora podržava, doduše nezvanično, „zato što ni oni nisu informisani ne znaju kako da nas spreme i ne zanju nas da informišu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari