"Nećemo odustati od svoje borbe": Novinari povodom odluke Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Gaši i ostali" 1Foto: Shutterstock

Povodom odluke Evropskog suda za ljudska prava u slučaju „Gaši i ostali“, podnosioci predstavke, novinari Ilir Gaši, Tamara Skrozza, Antonela Riha i Vukašin Obradović, izdali su zajedničko saopštenje poručivši da od svoje borbe neće odustati.

„Evropski sud za ljudska prava u Strazburu danas je objavio odluku da u slučaju koji smo pokrenuli, država Srbija nije prekršila član 10 o slobodi izražavanja Evropske konvencije, zbog toga što nije obezbedila zaštitu novinara i aktivista od kampanje targetiranja koju su sprovodili pojedini mediji. Po nalazu suda, mi kao podnosioci predstavke nismo iskoristili „raspoložive efikasne pravne lekove”, poput obraćanja REM-u i sudu radi naknade štete. Sud je takođe izneo stav da postupanje domaćeg Tužilaštva nije bilo nerezonsko niti arbitrarno, te da je ispravno odlučilo da odbaci našu krivičnu prijavu“, navodi se u saopštenju.

Novinari podsećaju da su u junu 2016. u tabloidu Informer, na TV Pink i više drugih medija, bili optuženi za pokušaj nasilnog zbacivanja režima i za planiranje atentata na tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića.

U grupi navodnih zaverenika, pored potpisnika, našli su se i Borka Pavićević, Zoran Kesić, Nemanja Nenadić i Branislav i Sergej Trifunović.

„Pokrenuli smo postupke pred domaćim institucijama kako bismo odbranili pravo na slobodu govora i skrenuli pažnju javnosti na činjenicu da u ovdašnjim medijima svako ko argumentovano kritikuje vlast može bez ikakvog osnova da bude javno optužen za najteža krivična dela – u našem slučaju, za delo za koje je zaprećena zatvorska kazna od 40 godina“, ističu.

Kako dodaju, razlog zbog kojeg su podneli predstavku sudu u Strazburu, upravo je činjenica da pravna sredstva koja su na raspolaganju njima i kolegama nisu efikasna.

„Da nije tako, tabloidi ne bi izgledali ovako kako izgledaju, a novinari i aktivisti ne bi bili njihove svakodnevne žrtve. To je vidljivo i iz izdvojenog mišljenja sudije Koskelo koja je pravilno ocenila razmere problema, prepoznajući ozbiljnost upućenih optužbi od strane pro-vladinih medija koje prevazilaze uobičajenu uvredu, te opasnost po demokratsku debatu i razmenu mišljenja koju tako “agresivna, potencijalno toksična i zastrašujuća diskreditujuća kampanja” za sobom nosi“, naglašava se u saopštenju.

Dodaju da građansku parnicu koju su mogli da pokrenu, nisu pokrenuli, zato što im primarni cilj nije bila zaštita njih samih, niti naknada štete, već delovanje u javnom interesu, da bi se zaštitilo pravo na slobodu izražavanja i krhka demokratija u Srbiji.

„Mi ćemo našu borbu nastaviti i pozivamo sve da nam se u tome pridruže. Ako izgubimo slobodu govora, izgubićemo i sve druge slobode“, poručuju novinari.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari