Zbog hroničnog problema krađa i provala u više naselja u severnoj Bačkoj građani sami pokušavaju da pronađu rešenje koje bi zaustavilo česte pljačke porodičnih kuća.

U Malom Iđošu je na inicijativu opštinskih čelnika održana rasprava o tom pitanju, a u njoj je učestvovalo više stotina građana, uz prisustvo predstavnika MUP-a i poslanika u republičkoj Skupštini Balinta Pastora. Jedan od glavnih zaključaka, koji bi neminovno trebalo sprovesti, jeste neophodno povećanje broja policajaca u Malom Iđošu, ali isto tako i organizovanje stalnih patrola u svim naseljima opštine.

Na skupu je upućen apel građanima da odmah prijave svako sumnjivo ponašanje, a mladima mađarske nacionalnosti je savetovano da prilikom izbora profesije razmotre mogućnost i obrazovanja za rad u policiji.

Balint Pastor je na skupu u Malom Iđošu ponovo istakao nužnost promene Krivičnog zakonika, za šta je pokrenuta i inicijativa poslanika Saveza vojvođanskih Mađara. Njihov predlog je da se „smanji limit krađe“, odnosno da se moraju kažnjavati i počinioci krađa u vrednosti ispod 5.000 dinara kroz prekršajni postupak – novačnim kaznama sa najmanje 30.000 dinara ili sa 60 dana zatvora.

I predsednik opštine Ada Zoltan Bilicki sazvao je sastanak nadležnih službi posvećen problemu stalnih krađa, ali je on u Adi bio zatvorenog tipa. U saopštenju nakon sastanka napominje se da je on iniciran i peticijom građana u kojoj se traže efikasnije mere protiv provalnika i lopova, a potpisalo ju je 1.600 osoba.

Kako je istaknuto na sastanku, i u Adi je veliki problem nedovoljan broj policajaca za efikasno suzbijanje ove vrste prekršaja, naveo je šef policijske stanice u Adi Zdravko Kašai.

– Jedna od odluka sa ovog sastanka jeste i da se postave nove kamere za nadzor javnih prostora, a lokalna samouprava je najavila da će od nadležnog ministarstva zatražiti da se u Adi zadrži jedinica osnovnog suda, a sama opština bi se obavezala da snosi troškove održavanja zgrade suda u Adi – rekao je Zoltan Bilicki.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari