Nedostajući član Upravnog odbora RTS izabran bez rasprave o kandidatima 1Foto: Aleksandar Roknić

Dvadesetdevetogodišnji pravnik Šćepan Praščević izabran je među 13 kandidata za nepopunjeno mesto u Upravnom odboru RTS-a na sednici Saveta REM-a, većinom od šest glasova, a da rasprave o kandidatima nije ni bilo, navode izvori Danasa.

Na istom sastanku, na kom je Olivera Zekić izglasana za novog predsednika tog tela, a zbog nepoštovanja procedure, Slobodan Cvejić je dao ostavku na mesto člana, čvrsta većina od šest članova Saveta zaokružila je Praščevićevo ime.

To, prema rečima članice Saveta Judite Popović, nedvosmisleno znači da se o Praščevićevom izboru na to mesto ranije dogovaralo, a da je na sednici nečija spoljna odluka samo realizovana.

– Ni Slobodan Cvejić ni ja nismo hteli da učestvujemo u tom izboru jer smo smatrali da tako ne može da se radi, da prvo moramo da razgovaramo o kandidatima, ako ih već biramo. Na toj sednici nas je bilo osmoro, nas dvoje nismo glasali, dok je njih šestoro nepogrešivo zaokružilo baš tog kandidata. To je delovalo kao da je dogovoreno, unapred planirano i samo odrađeno. Potpuno je jasno da je odluka doneta ranije a na toj sednici je samo sprovedena, navodi za Danas Judita Popović i dodaje da ne samo da prilikom izbora nije ispoštovana formalna procedura, „već i ona suštinska, demokratska“.

Cvejić je ranije za naš list kazao da se „iz tog izbora jasno vidi da se veći deo Saveta sastaje ranije, kako bi se dogovorili šta će da rade“.

– Dokaz da je bilo dogovaranja je i njihovo jednoglasno, sinhronizovano, „kao iz topa“ glasanje za jedno mesto u Upravnom odboru RTS, kada je izabran momak 1991. godište, naveo je tada Cvejić i dodao da su „to te manipulacije“ sa ubrzavanjem donošenja odluka.

Judita Popović napominje i da „ne zna“ Praščevića, kao i da u jednom dokumentu stoji da je „sam sebe predložio“, dok se u drugom navodi da je kandidovan na predlog Nikole Ilića, iz Beogradske konferencije pravnika.

– Ni to nisu uspeli da usaglase, prokomentarisala je Popović.

Šta je to mladog pravnika, gotovo bez radnog iskustva, a svakako bez iskustva rada sa medijima, kvalifikovalo za člana Upravnog odbora Javnog medijskog servisa Srbije, ne može da se vidi ni iz priložene biografije, koja je objavljena na sajtu REM-a.

„Osnivač je Beogradske konferencije pravnika – BEKOP, koja okuplja sva pravnička zanimanja na jednom mestu i spaja studente i mlade pravnike sa njihovim starijim kolegama koji treba da im prenesu svoja profesionalna iskustva iz prakse“, navedeno je u biografiji.

Od iskustva Praščević navodi da je organizovao tri takve konferencije, kao i nekoliko događaja na Pravnom fakultetu.

Dalje, navodi da je bio predsednik BEKOP-a, predsednik Školskog odbora Pravno poslovne škole Beograd, član Saveta Univerziteta u Beogradu, član Upravnog odbora Fondacije za mlade talente grada Beograda, student prodekan i član Nastavno-naučnog veća Pravnog fakulteta, kao i studentski predstavnik u Studentskom parlamentu, član Disciplinske komisije Pravnog fakulteta ispred studentskog predstavničkog tela i predstavnik odeljenja u Učeničkom parlamentu Pete beogradske gimnazije.

Posle studija započinje pripravnički staž u advokatskoj kancelariji i Državnom pravobranilaštvu.

Položio je pravosudni i advokatski ispit i mlađi je savetnik za stalnu obuku sudija Pravosudne akademije, navedeno je.

– Očito je da se vlast formacijski priprema za izbore, koji će se održati najkasnije do aprila naredne godine, a verovatno i pre. Izborom, odnosno postavljanjem na ključna mesta ljudi koji imaju ili negativan doprinos u oblasti medija, ili su potpuni anonimusi, očigledno se radi na tome da se sve institucije, procedure i zakoni obesmisle. Mi imamo vlast jednog čoveka, vlast koja ne trpi institucije i demokratiju, komentariše ovaj izbor za Danas Zoran Gavrilović iz Biroa za društvena istraživanja (BIRODI).

On podvlači da još nije rešeno pitanje da li REM uopšte radi u skladu sa zakonima, jer podzakonska akta koja regulišu njegov rad nisu usklađena sa Zakonom o elektronskim medijima, za šta je postojala jasna obaveza.

– Ukoliko ta obaveza nije ispoštovana, a REM radi na osnovu nevažećeg Statuta i Pravilnika, sve njegove odluke su nezakonite“, objašnjava Gavrilović.

Za mesec dana RTS dobija direktora

Izborom Praščevića popunjeno je mesto u UO RTS-a koje je od marta 2019. bilo upražnjeno, posle ostavke Dragana Karadžića na mesto zamenika predsednika tog tela. Novoizabrani član učestvovaće u izboru generalnog direktora javnog servisa, koji bi trebalo da se obavi u narednih mesec dana. Kako je Praščević izjavio za UNS, uprkos godinama može mnogo da doprinese radu UO RTS, te da je na tom telu odgovornost da Javni servis ima „kvalitetniji program uz poštovanje zakona i statuta“. „Ako mlad čovek može da napravi biografiju kao što sam ja stigao, može i svojom energijom i mladošću uz slušanje iskusnijih kolega da doprinese radu UO RTS-a“, naveo je Praščević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari