Nedovoljno lekara u primarnoj zaštiti 1dom zdravlja zrenjanin

Zrenjaninski Dom zdravlja “Dr Boško Vrebalov” nedavno je raspisao konkurs za prijem šest lekara. Zbog povećanog obima posla, lekarima se nudi posao na šest meseci a na određeno vreme potreban je i jedan stomatolog.

Prema rečima direktora Doma zdravlja “Dr Boško Vrebalov”, dr Zdravka Ždrala, ovoj ustanovi hronično nedostaju lekari i opšte medicine ali i drugih specijalnosti.

Neki su lekari otišli u veće centre a pandemija, bolovanja, angažovanje oko vakcinacije ugrožavaju normalan proces rada u ustanovama primarne zdravstvene zaštite.

Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje u Zrenjaninu u trenutku raspisivanja konkursa nije bilo toliko nezaposlenih lekara, pa čak i da su se svi odazvali na poziv da rade na određeno vreme, ne bi ih bilo dovoljno.

Problem sa lekarima specijalistima zrenjaninski dom zdravlja pokušaće da reši internim konkursom za specijalizacije, po kom je u primarnoj zdravstvenoj zaštiti potreban po jedan specijalista opšte medicine, pedijatrije, ginekologije, urgentne i sportske medicine.

Da lekara, pogotovo specijalista, u domovima zdravlje nema dovoljno, nije nikakva tajna.

Zabrana zapošljavanja i loši planovi specijalizacija učinili su svoje.

U Domu zdravlja Sečanj muku muče sa pedijatrom. Dugogodišnji pedijatar otišao je u penziju i svi napori rukovodstva da privole nekog pedijatra da dođe u ovu malu pograničnu opštinu nisu urodili plodom.

Odnedavno, Dom zdravlja u Žitištu nema ginekologa. Pacijentkinje su prinuđene da na pregled odlaze u Zrenjanin a upućuju se čak u u Srpsku Crnju, jer je tamo gužva manja.

Srpska Crnja se sa kadrom još nekako drži.

– Pored lekara opšte medicine, imamo specijalistu pedijatra i ginekologa, kao i laboratoriju. I u svim selima ordinira lekar. Istina, u nekim koja imaju malo stanovnika, kao što je Toba, lekar ne radi svakog dana – kaže v.d. direktora Doma zdravlja Srpska Crnja dr Danica Vučurević Đukin.

U Domu zdravlja Novi Bečej za sada se radi po standardima. Ova zdravstvena ustanova ima specijalistu ginekologije, specijaliste pedijatrije, kao i laboratoriju. U ambulantama u Novom Miloševu i Kumanu rad je organizovan u dve smene. U Bočaru lekar radi samo prepodne, navodi se u odgovoru koji smo dobili iz Doma zdravlja Novi Bečej.

Upućeni u problematiku kažu da će biti sve teže organizovati rad u domovima zdravlja u manjim opštinama, jer lekara nekih specijalnosti inače nema dovoljno. Nije lako ni u većim sredinama kao što je Zrenjanin.

Problem bi mogao biti rešen ako bi konačno zaživela institucija porodičnog lekara a da li će se to i kada desiti, stvarno je teško reći.

  1. Jakovljev

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari