Nakon Subotice i Sombora, Zrenjanin je treći vojvođanski grad po negativnom priraštaju, što znači da više njegovih stanovnika umre nego što se rodi. Prema podacima za protekle dve godine, broj umrlih veći je za 720 osoba od novorođenih, pa je razumljivo što praktično nema dovoljno mesta na gradskim grobljima. Od postojećih sedam grobalja, samo je Centralno groblje novijeg datuma i na njemu još ima mesta, dok preostalih šest raspolažu ograničenim kapacitetom. Prema podacima Pogrebne službe JKP „Čistoća i zelenilo“ u prvih devet meseci protekle godine obavljene su 772 sahrane.


– Najviše sahrana obavlja se na Centralnom groblju, i u slučaju da porodice nemaju obezbeđeno grobno mesto, predvideli smo pojedinačna uređenja. Grad ima sedam grobalja, a mnogo sahrana obavlja se i na Mužljanskom, katoličkom i Granduličkom groblju – objašnjava Stevan Lazić, rukovodilac Pogrebne službe.

Na pitanje gde se i kako sahranjuju siromašni Zrenjaninci, u ovoj službi kažu da o tome brigu vode gradska uprava i Centar za socijalni rad, tako da siromašni sugrađani imaju obezbeđena grobna mesta. U prvih devet meseci protekle godine obavljeno je 13 sahrana za najsiromašnije Zrenjanince, kažu u Pogrebnoj službi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari