Neformalna mreža feminističkih i ženskih grupa poziva na osmomartovski protest 1

Neformalna mreža feminističkih i ženskih grupa i nezavisnih aktivistkinja organizovaće u sredu, 8. marta, protestni marš za radna prava žena i platu za život pod nazivom „Dostojanstvo. Plata. Život.“

 

Predviđeno mesto okupljanja povorke je Plato na Trgu Slavija u terminu 17.30h.

Povorka u 18h kreće ulicom Kralja Milana, uz dva kraća zadržavanja na Studnetskom trgu i Trgu republike, i završava se u Prostoru Miljenko Dereta (Dobračina 55) oko 20h, gde je planiran završetak marša i druženje.

Kako ističu organizatorke, neki od zahteva protesta biće osmočasovno radno vreme, neradni praznici i vikendi, dostojanstvena plata i uslovi rada.

Takođe, neophodno je da se novi digitalni oblici rada regulišu pravednim principima i u službi radničkih prava, kao i da društvo osnaživanjem institucija i usluga socijalne i zdravstvene zaštite preuzme teret rada iz oblasti nege i brige, koji je do sada dominantno ostao ženski neplaćen rad na kom počiva reprodukcija radne snage.

Organizatorke navode i da je potrebno da institucije adekvatno i blagovremeno rade na prevenciji i adekvatnom reagovanju u slučajevima rodno zasnovanog nasilja.

One ističu da „neoliberalna država žene vraća prvenstveno u ulogu majke, negovateljice i neplaćene kućne radnice, doprinosi sveukupnom ugnjetavanju i stigmatizaciji žena, lezbejki, trans osoba, Romkinja, žena sa invaliditetom i pripadnica drugih marginalizovanih grupa, ciljajući na organičavanje slobode odlučivanja o vlastitim telima i promovišući isključivo heteronormativni oblik porodice“.

U saopštenju se podseća i „da bez adekvatne zarade, dostojanstva i socijalne zaštite nema izlaska iz situacije nasilja, a da nam svakodnevne crne statistike pokazuju da je nasilje prema ženama – nesmanjeno“.

– Poseban nivo diskriminacije prilikom zapošljavanja i rada trpe Romkinje, žene sa invaliditetom i trans žene u Srbiji – rade na potplaćenim pozicijama ili im se uopšte prilika i ne pruža. Od žena se očekuje da u vremenima krize upravljaju domaćinstvom i da dodatnim radom nadomeste nedostatak osnovnih sredstava za život porodice. Konstantno svedočimo urušavanju stečenih radničkih prava i povećanju nezaposlenosti. Žene rade na manje plaćenim poslovima, sporije napreduju i imaju daleko veći teret. Javno zdravstvo i obrazovanje postaje dostupno onima koji mogu da ga plate – navodi se između ostalog u saopštenju u kome se građani pozivaju da se pridruže protestnoj šetnji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari