Neformalna ženska grupa: Hitno da se pronađu napadači na Žene u crnom 1Foto: T. Đorđević

Neformalna ženska grupa oštro osuđuje napad na prostorije Žena u crnom koji se dogodio između petka, 22. oktobra i subote, 23. oktobra, kada su nepoznati počinioci vandalizovali ulaz u organizaciju uvredljivim grafitima na ulaznim vratima.

Organizacija Žene u crnom ove godine proslavila je trideset godina postojanja u Srbiji, podseća Neformalna ženska grupa u saopštenju za javnost, navodeći da su tokom tri decenije, Žene u crnom organizovale nebrojano mnogo protesta kao oblika borbe protiv rata, a potom istorijskog revizionizma i rehabilitacije ratnih zločinaca iz ratova u Jugoslaviji tokom 1990-ih godina u miru.

Kako se dodaje, Žene u crnom su bile i ostale neposlušne i nepodobne režimima koji nisu osudili učesnike ratova 1990-ih i kao takve su konstantno na meti i verbalnih i fizičkih napada desničarskih grupa.

– Nekažnjivost ovih napada ukazuje na njihovu potencijalnu državnu koordinisanost, kao i da se državne institucije nisu angažovale u zaštiti svojih građanki i građana – piše u saopštenju.

Napad na Žene u crnom, dodaje se, istovremeno je napad na sve aktivistkinje i aktiviste koji govore o odgovornosti Republike Srbije u ratovima devedesetih, koji zahtevaju pravdu za sve žrtve tog rata i koji se bore protiv rehabilitacije i slavljenja ratnih zločinaca.

Neformalna ženska grupa: Hitno da se pronađu napadači na Žene u crnom 2
foto FoNet/Facebook/Žene U Crnom Srbija

– Ovim putem izražavamo bezrezervnu podršku i solidarnost sa organizacijom Žene u crnom i tražimo od nadležnih institucija da nađu i procesuiraju počinioce – zaključuje se u saopštenju Neformalne ženske grupe.

Potpisnice saopštenja

NVO ASTRA, Udruženje Fenomena, Alternativni centar za devojke, BeFem, Udruženje žena Peščanik, Centar za devojke, Ženski centar Užice, Ženski prostor, Inicijativa Verujem ti, Ženska solidarnost, Impuls Tutin, Jelena Diković, Snežana Čongradin, Nađa Pavlica, Snežana Jakovljević, Aida Ćorović, Milica Kravić, Minja Mardjonović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari