Negotin: Poljoprivredno stručna služba Negotin obeležila 101. godišnjicu postojanja 1Foto: Opština Negotin

Među najstarijim u Srbiji, Poljoprivredno stručna služba Negotin u prisustvu kolega iz čitave Srbije je obeležila 101. godišnjicu postojanja. Za doprinos u radu i razvoju PSSS Negotin ovom su prilikom institucijama, organizacijama i pojedincima dodeljene zlatne povelje, povelja i zahvalnice.

Negotinska Poljoprivredno-stručna služba sastavni je deo poljoprivrednog savetodavnog sistema Srbije, koji čine 34 službe. Njeni počeci datiraju iz prvih decenija prošlog veka, na šta je brojne goste i kolege, podsetio direktor PSSS Negotin Vladica Gavrilović.

-Poljoprivredna javnost i agronomi znaju da je Negotinska krajina „krivac“ što mi uopšte danas u Srbiji i Evropi imamo vinograde. Ovde je suzbijena filoksera krajem 19. veka. Ono što je malo poznato je da je u Negotinu 1921.godine prvi put organizovana prva konferencija vinogradarsko-vinarskih stručnjaka na kojoj je doneta odluka da se u Bukovu osnuje Enološka stanica sa ciljem unapređenja vinogradarstva i podrumastva u ovom kraju – kazao je, pored ostalog, Vladica Gavrilović.

Na početku, u prostorijama Poljoprivredne škole Bukovo , a od 1924. godine ova ustanova prelazi u sopstvenu zgradu, u kojoj se i danas nalazi, pod imenom Poljoprivredna stručna služba Negotin.

Istorija kaže da je u periodu između dva svetska rata ovo prva kontrolna laboratorija za celu Kraljevinu Jugoslaviju. Od 1964. PSS Negotin proširuje svoju delatnost sa stručnjacima drugih poljoprivrednih profila: ratarstva , stočarstva , zaštite bilja i tehnologije, pored voćarstva – vinogradarstva.

Prema rečima pomoćnika ministra za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Aleksandra Bogićevića, zajednički cilj i lokalne samouprave, službe i države je da poljoprivredni proizvođač bude zadovoljan i on smatra da smo na pravom putu da tako bude u potpunosti.

Predsednik opštine Negotin Vladimir Veličković podsetio je da lokalna samouprava ulaže značajna sredstva za razvoj poljoprivrede i podršku radu poljoprivrednih udruženjai da kroz komasaciju u timočkom delu opštine želi da unapredi vinogradarstvo i poboljša vinarske kapacitete.

-U proces komasacije ulažemo 107 miliona dinara, Republika Srbija 57,5 miliona, a lokalna samouprava nešto više od 49 miliona dinara. Pored komasacije očekuje nas i početak prve faze projekta navodnjavanja negotinske nizije u vrednosti od preko 10 miliona evra. Sistemom za navodnjavanje cele negotinske nizije želimo da pomognemo našim poljoprivrednicima da imaju veće prinose i time unapredimo poljoprivrednu proizvodnju – kazao je, između ostalog, Veličković.

Na svečanosti kojom je obeležen 101. godišnjica PSS Negotin, povodom jubileja su za doprinos u radu i razvoju ove negotinske službe zaslužnim institucijama, organizacijama i pojedincima dodeljene su zlatne povelje, povelja i zahvalnice.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari