Negotin: Seča rastinja u zaštitnom pojasu dalekovoda 1foto Miroslava Pudar Danas

“Elektromreža Srbije” započela je redovne poslove vezane za seču rastinja u zaštitnom pojasu dalekovoda, kao i proširenju na području opština Kladovo i Negotin. Ove poslove obavlja EMS – Regionalni centar održavanja Kruševac, a vlasnici parcela imaju obavezu da nakon seče preuzmu i sklone posečeno rastinje i stable, podseća se u obaveštenju EMS-a o seči rastinja u zaštitnom pojasu dalekovoda.

U skladu sa Zakonom o energetici EMS koji je operator prenosnog sistema dužan je da o svom trošku redovno uklanja granje i drveće i drugo rastinje koje ugrožava rad energetskog objekta.

Kada su u pitanju dalekovodi na teritoriji opština Kladovo i Negotin iz EMS-ovog Regionalnog centra održavanja Kruševac stiglo je obaveštenje da ovaj centar počinje seču rastinja u zaštitinom pojasu dalekovoda.

U Kladovu će se to odvijati u zaštitnom pojasu dalekovoda 400kV, odnosno u blizini ili ispod faznih provodnika dalekovoda DV 402 Bor 2-RP Đerdap 1, DV1186 RP Đerdap 2-Sip, DV 405 RP Đerdap-Portile, DV 401/2 Drmno-RP Đerdap 1 i DV 1207 Sip-Gura Vai.

Vlasnici i korisnici nepokretnosti na teritoriji opštine Kladovo, čije se parcele nalaze u zaštitnom pojasu dalekovoda 400kV imaju obavezu da nakon seče preuzmu i sklone posečeno rastinje i stabla.

Istu obavezu imaju i vlasnici parcela i korisnici nepokretnosti na teritoriji opštine Negotin u zaštitinom pojasu svih 110 kilovoltnih dalekovoda odnosno u blizini i ispod faznih provodnika Bor 2 – Negotin; Negotin – Prahovo, RP Đerdap 2 – Negotin, RP Đerdap 2 – PRP Veliki Krivelj, RP Đerdap 2 – Prahovo, RP Đerdap 2 – Sip, RŠ Đerdap 2 – Zaječar, RP Đerdap 2 – Ostrvul Mare, Drmno – Đerdap 1 i Bor 2 – RP Đerdap 1.

Osim obaveštenjem Regionalni centar Kruševac takođe podseća da vlasnici parcela ne smeju da sade rastinje, niti da grade objekte u blizini, ispod ili iznad dalekovoda, kako ne bi ugrozili njihov rad, suprotno Zakonu o energetici, tehničkim i drugim propisima.

Takođe navode i da nepostupanje u skladu sa obaveštenjem povlači prekršajnu odgovornost, u skladu sa Zakonom o energetici.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari