Negotinski ginekolog: Srbija je druga po smrtnosti od raka grlića materice, najvažniji su preventivni pregledi i HPV vakcina 1Foto: J. B. K. /Danas

Prema podacima Evropske mreže registra za rak, koje je objavilo Udruženje onkologa i ginekologa Srbije u januaru prošle godine, Srbija je druga po smrtnosti od karcinoma grlića materice.

Stručnjaci smatraju da je jedini efikasan i bezbedan način da se bolest spreči, osim prevencije i ranog otkrivanja bolesti, i vakcina protiv humanog papiloma virusa (HPV), koja je pre dva dana počela da se distribuira širom Srbije.

-Karcinom grlića materice predstavlja jedan od vodećih uzroka obolevanja i umiranja od malignih tumora ženske populacije širom sveta. U Srbiji je situacija, takođe, nepovoljna – kaže za Danas prim. dr Siniša Čelojević, bivši načelnik Ginekologije u Zdravstvenom centru Negotin i član Udruženje onkologa i ginekologa Srbije.

Prema informacijama tog Udruženja, koje se pozvalo na podatke Evropske mreže registra za rak, prošle godine u januaru Srbija je bila druga po smrtnosti od karcinoma grlića materice, a četvrta po obolevanju od raka, koji spada u grupu onih koje je moguće sprečiti.

Svake godine se, prema statistici, registruje oko 1.300 novih slučajeva karcinoma grlića materice, a oko 500 žena umre godišnje od ove vrste raka, koji je u 90 odsto slučajeva moguće sprečiti.

Efikasan i bezbedan način za sprečavanje, smatraju u Udruženju onkologa i ginekologa Srbije, je vakcina protiv humanog papiloma virusa (HPV) čiji pojedini tipovi mogu da budu uzročnici maligne bolesti, ali i organizovani skrining na rano otkrivanje raka grlića materice, kao mera sekundarne prevencije.

HPV vakcina je stigla u Srbiju prošle nedelje i, kako kaže dr Čelojević, u pitanju je devetovalentna vakcina koja štiti od devet tipova humanog papiloma virusa.

-Radi se o preporučenoj, a ne obaveznoj vakcini. Kako se radi o besplatnoj vakcini, moja je preporuka da se dečaci i devojčice, uzrasta od devet do 19 godina, a pre prvog prvog seksualnog odnosa, vakcinišu – navodi taj ginekolog.

Kako on ističe, važno je da se mladi vakcinišu pre kontakta sa humanim papiloma virusom.

-Virus se lako prenosi seksualnim putem. Nakon vakcine stvaraju se antitela protiv određenih tipova virusa i zato se preporučuje osobama oba pola. Vakcina se preporučuje i odraslim devojkama do 26. godine starosti – kaže sagovornik Danasa.

On tvrdi da u pitanju bezbedna vakcina, koja je prošla sva ispitivanja i koja je, prema oceni Svetske zdravstvene organizacije, jedna je od najbezbednijih.

-Nadam se da će vakcina biti dobro prihvaćena jer je sigurna zaštita protiv tih tipova humanog papiloma virusa i time prevencije raka grlića materice – kaže primarijus Čelojević.

Prema njegovim rečima, kada je prevencija u pitanju, najveći značaj se pridaje organizovanom skriningu, odnosno prevenciji infekcije humanim papiloma virusom.

– Osnovni cilj skrininga malignih bolesti je smanjenje stope umiranja. Međutim, skrining za rak grlića materice otkriva i prekancerozne promene. Njihovim lečenjem postiže se i smanjenje pojave takozvanog invazivnog karcinoma grlića materice. Skrining bi trebalo početi u kada osoba napuni 20 godina i nastaviti do 65. godine starosti, a cilj je postići što veći obuhvat ženske populacije – naglašava Čelojević.

Posebno naglašava da su sistematski pregledi i vakcinacija protiv humanog papiloma virusa najbolja prevencija protiv raka grlića materice.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari