"Neka država o građanima brine kao o ribama i rakovima": Povodom izjave Ane Brnabić da je Vlada zbog auto-puta izmeštala faunu iz Morave 1Foto: Beta/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC

Premijerka Srbije Ane Brnabić izjavila je da su zbog izgradnje Moravskog koridora morali da „vade i vraćaju ribu i rakove“ iz Zapadne Morave.

Niko nije čuo da smo ovde, sa regulacijom Zapadne Morave, zahvaljujući najvišim svetskim standardima, mi morali svu ribu i rakove da vadimo pa da vraćamo (u reku), do tog detalja se išlo. Ali nekako niko to nije čuo i niko to nije pohvalio“, poručila je premijerka.

Na njenu izjavu reagovala je narodna poslanica SSP Marinika Tepić, koja je upitala premijerku „kako su tačno uhvatili i izvadili sve ribe i rakove“ i gde su ih držali pre nego što su ih vratili u Zapadni Moravu.

Sagovornici Danasa ne sumnjaju da se to zaista desilo, poručujući da bi tako mogli da brinu i o građanima Srbije, kao o ribama i rakovima.

Bojan Pajtić, profesor prava i bivši predsednik DS, kaže da je dobro da Brnabićki i njenom šefu nije palo na pamet da izgrade još jedan aerodrom.

– Verovatno bi ulovili sve ptice, pa se u Srbiji više ne bi čuo cvrkut, nego samo beslovesno lupetanje naprednjačke vrhuške. Ako je Supermen iz Feketića onomad mogao golim rukama da iznosi punoletnu decu iz snegom zavejanog autobusa, ne vidim nijedan razlog zašto ne bi mogao da povadi svu ribu iz Morave za jedno popodne – poručuje Pajtić.

Branislav Raičević, scenarista i humorista, ističe za Danas da je ovu vest išao da proveri.

– Ja sam odmah išao da proverim. Postoji zakon koji reguliše translokaciju ribe. Znači, predvideli smo to. Postoje ljudi koji kažu da su svedočili tome. Znači da smo izgleda i uradili to. Meni je baš drago ako smo vodili računa o tome. A izgleda da jesmo. Sama ideja da vodimo računa o tome je značajna, a činjenica da smo i uradili ohrabrujuća – naglašava Raičević.

On dodaje da je izgradnja puta, pomeranje vodenih tokova, dizanje mostova – sve urađeno uz veliku brigu o ribama i rakovima.

– Da ne izgube svoje stanište, da se u njega vrate ili da dobiju novo stanište koje im odgovara. Da budu bezbedni, ribe i rakovi, da im se obezbedi izvor hrane i da se njihov život što manje uzdrma. Meni je to divan poduhvat. Nadam se da će država, posle riba i rakova, ovakav odnos imati i prema građanima – zaključuje Raičević.

Karikaturista Marko Somborac ima svoje viđenje stvari, koje ide u prilog spašenim vodozemnim primercima reke Morave.

– Ovako je to bilo: naš Mesija oličen u liku predsednika je poput Mojsija razdvojio Moravu gde je premijerka lično ribu po ribu, raka po raka, vadila i klasifikovala, te ih je Bata Gašić telepromtovao na bezbedno mesto dok je Drobnjak jurio da što pre završi autoput, te su ih posle isto tako vratili, vodeći računa da li je Merkur u mesecu i kako to utiče na plimu i oseku Morave, ne bi li se ribe i rakovi što manje traumirali pri relokaciji – istiće Somborac za Danas.

Nenad Kulačin, novinar i voditelj emisije “Dobar, loš, zao” kaže da mu je žao tih riba i rakova, i da se poput Marinike Tepić pita kako su to radili.

– Ne bi me izbenadilo da je deo tog asortimana završilo na trpezi u Jovankinoj vili. Elem, premijerka je ozbiljno shvatila sve ono što godinama unazad priča Šef i tako je proredila letovanja u Hrvatskoj. Nostalgija je učinila svoje i ona nije mogla da odoli ribi i rakovima iz Morave. Ne vidim da je ova vlast sposobna bilo šta da uradi, a kamoli da vadi ribe i rakove iz reke, pa da ih ponovo vraća u reku. Jedino ako im Merkur nije pomogao u tom poduhvatu – zaključuje Kulačin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari