Neki mediji namerno krše etički kodeks 1Foto: BC

Pojedini mediji u Srbiji namerno krše Kodeks novinara Srbije, odnosno znaju da nešto nije u skladu sa etičkim i profesionalnim standardima ali ipak objave jer im služi nekoj svrsi.

To je rekla danas Gordana Novaković, generalna sekretarka Saveta za štampu, u razgovoru na štandu Danasa na Media Marketu.

Prema njenim rečima, neki namerno vode kampanju protiv određenih ljudi, ali ima i onih koji stvarno ne znaju da krše kodeks i ne razumeju u čemu greše. 

Ona je dodala da Savet za štampu reaguje na žalbe građana, ali i da radi monitoring štampanih medija, odnosno broji prekršaje kako bi se videlo da li je broj žalbi pokazatelj kršenja kodeksa. „Najviše žalbi građana i organizacija stiže na Informer i Srpski telegraf i oni zaista najviše krše etičke standarde, daleko ispred svih ostalih. Nije retko da nam se obraćaju i državne institucije, ministri, ministarstva, guverner Narodne banke, pa jednom se žalio i predsednik države“, istakla je Novaković.

Kako je napomenula, u poslednje vreme sve veći problem su portali i to lokalni, za koje se ne može ni utvrditi ko je izdavač. Novaković je navela da ti portali uglavnom prenose sadržaj iz drugih medija ali ih obrade senzcionalističkim naslovima.

Petar Jeremić iz Komisije za žalbe Saveta za štamppu rekao je da se građani najviše žale da su nepravedno optuženi u medijima ili ako njihov odgovor nije objavljen onako kako su rekli.  On je dodao da se često krši i pretpostavka nevinosti, da se nagađanja i komentari predstavljaju kao činjenice, ali da je najčešće kršenje prava privatnosti.

„Prošle godine ubedljivo najviše prekršaja imao je Srpski telegraf, pa Informer, potom Kurir i Alo. Drastično ispod je Blic, pa drastično ispod Večernje novosti. Danas i Politika su sa zanemarljivim brojem prekršaja kodeksa“, istakao je Jeremić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.