Nema epidemije velikog kašlja u Šumadiji 1Foto: Z. S. M.

 

U Kragujevcu i na području Šumadijskog okruga epidemiološka situacija, što se tiče velikog kašlja je dobra.

– Nema epidemije pertusisa, potvrđuje za Danas doktorka Ana Miljanović, epidemiološkinja iz Instituta za javno zdravlje Kragujevac.

Tokom čitave prošle godine na teritorji Šumadijskog okruga a ne samo grada Kragujevca evidentirana su samo tri, sporadična i očigledno nepovezana slučaja.

– Jedan slučaj na ovom području smo imali u avgustu, drugi u novembru i treći u decembru. U pitanju su deca koja nisu vakcinisana i kod njih se u uzrastu do sedme godine mogu očekivati slučajevi pertusisa, odnosno velikog kašlja, navodi naša sagovornica.

Po njenim rečima kada je u pitanju imunizacija od velikog kašlja u Šumadijskom okrugu je dobar obuhvat najmlađe populacije vakcinacijom.

– Ovakve vrste epidemija pojavljuju se u talasima na nekoliko godina. Kod nas je za sada nema, i nije isključeno da se može u nekom trenutku pojaviti ali je trenutno stanje u Šumadijskom okrugu dobro, ističe dr Miljanović.

Ona podseća i da sam postupak vakcinacije protiv velikog kašlja traje nekoliko godina. Prva doza vakcine se prima u periodu od drugog do šestog meseca života. Prva revakcinacija je u drugoj a druga oko šeste godine života, pred polazak deteta u školu.

– Deca nisu potpuno zaštićena vakcininom dok ne prime sve tri doze. Zbog toga se u tom uzrastu do sedme godine može desiti da dobiju pertusis (veliki kašalj), podseća epidemiološkinja Ana Miljanović.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari