Nema odeljenja bez dovoljno talenata 1

U Osmoj, Zemunskoj i gimnaziji „Sveti Sava“ u Beogradu, somborskoj gimnaziji „Veljko Petrović“ i Gimnaziji u Užicu neće biti formirana odeljenja za učenike obdarene za informatiku i računarstvo, jer nema dovoljno đaka, rečeno je Danasu u Ministarstvu prosvete.

Učenicima koji su raspoređeni u ta odeljenja biće ponuđeno da se upišu u druge škole, u skladu sa njihovim uspehom. U Ministarstvu objašnjavaju da će se ova deca upisivati u škole koje su naveli u listi želja ukoliko za njih imaju dovoljno poena, ali preko predviđene kvote, što praktično znači da neće moći da „istisnu“ sa liste već raspoređene đake koji imaju manje bodova od njih.

Kako je Danas pisao, odeljenja za učenike obdarene za informatiku i računarstvo u nekim školama su ostala prazna, a to je posebno izraženo u tri beogradske gimnazije, koje su ove godine prvi put uvele ova odeljenja. U prestonici je kvotu popunila jedino Prva beogradska gimnazija.

– Prijemni za ovaj smer polagalo je 556 učenika u Srbiji, a položilo je 280. Beograd je iznenađenje jer se očekivala veća zainteresovanost učenika. Iako je posle prijemnog ispita mogućnost za upis na 80 mesta imalo 98 učenika, želje za ta odeljenja je iskazalo samo 29 učenika u Beogradu. Mala zainteresovanost bila je i u gimnazijama u Somboru i Užicu – kažu u Ministarstvu, napominjući da će se za sledeću godinu raditi više na popularizovanju ovog profila.

Posle raspodele učenika u obrazovne profile na osnovu liste želja i poena koji su ostvareni, slika u informatičkim odeljenjima izgleda ovako: kvotu su popunile novosadska Gimnazija „Jovan Jovanović Zmaj“, Prva kragujevačka, Šabačka, Mitrovačka i Prva beogradska gimnazija, a odeljenja će moći da formiraju niška „Bora Stanković“, gimnazija u Jagodini, ali i gimnazija u Požegi, iako će umesto planiranih 20, imati 12 đaka.

Kako za Danas objašnjava direktor Zemunske gimnazije Miloš Bjelanović, da bi se formiralo odeljenje potrebno je najmanje 50 odsto učenika od predviđene kvote, što znači minimum 10 za specijalizovana odeljenja, odnosno 15 za „obična“. Bjelanović kaže da su informatička odeljenja u tri beogradske gimnazije ostala prazna jer su učenici prekasno obavešteni da će ona biti otvorena, a čak i da se spoje svi raspoređeni đaci iz ovih škola, ne bi se moglo formirati odeljenje, jer bi ih bilo ukupno devet. Bjelanović najavljuje da će već od jeseni Zemunska gimnazija početi sa promocijom ovog smera i veruje da će za narednu školsku godinu on biti popunjen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari